Μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες

Με αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα να ασχολούμαι τις ελεύθερες ώρες μου είναι η ζωγραφική. Μη νομίζετε όμως, πώς είμαι καλλιτέχνης και ούτε έχω γνώμη και πεποίθηση πώς τα έργα μου είναι σπουδαία. Όμως παρόλα αυτά όλο και περισσότερο καταπιάνομαι με την ζωγραφική, ενώ παράλληλα έχω και μία πλούσια συλλογή από δικά μου έργα, ταξινομημένα ανάλογα με τον χρόνο της δημιουργίας τους και τα θέματα που με έχουν εμπνεύσει.

   Η πιο πλούσια και αγαπημένη συλλογή μου είναι αυτή του νηπιαγωγείου, τότε που τα αδέξια δαχτυλάκια μου κρατώντας το μολύβι, δημιουργούσαν, όλο δημιουργούσαν. Ανθρωπάκια με μακριά πόδια, με παράξενα σώματα και ακαθόριστο σχήμα το κεφάλι τους, ήταν τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, ο Μπαμπάς, η Μαμά, τα αδέρφια μου η δασκάλα. Επίσης ήλιοι με μεγάλες ακτίνες, δεντράκια και ποταμάκια, όλα τους πρωτόγονα κατασκευάσματα, ήταν ό,τι είχε γεμίσει την παιδική μου ψυχή με τις πρώτες εμπειρίες της η ζωή.

   Είναι να γελά κανείς βλέποντάς τα, όμως εγώ νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, όταν ανοίγω εκείνα τα μπλοκ ζωγραφικής. Μου άρεσαν πάντα τα χρώματα καθώς με μαγνητίζουν κοιτάζοντάς τα γύρω μου. Όταν όμως είδα πώς υπάρχουν μολύβια χρωματιστά (δηλαδή ξυλομπογιές και μαρκαδόρους), άρχισα να τα χρησιμοποιώ με αγάπη και οι πίνακές μου έγιναν πολύχρωμοι. Το κόκκινο, το πράσινο και το κίτρινο, το ροζ το αγαπούσα τότε ιδιαίτερα…..

   Αργότερα μεγαλώνοντας, έμαθα να δημιουργώ αποχρώσεις χρησιμοποιώντας δύο ή περισσότερα χρώματα και τώρα νομίζω, πώς είμαι σε θέση να χρησιμοποιώ όποια απόχρωση βλέπω στην φύση, στον ουρανό, στην θάλασσα και συγκινεί την ψυχή μου. Ώρες ολόκληρες μπορώ να αφιερώσω, για να ζωγραφίσω μία κατακόκκινη παπαρούνα ή έστω μια μικρή γωνίτσα από την καταγάλανη θάλασσα. Τα πινέλα μου που τώρα χρησιμοποιώ, πηγαινοέρχονται στα χρώματα και μου δίνουν όποια απόχρωση θέλω χαρούμενη ή λυπημένη ή μουντή ανάλογα με την διάθεσή μου.

   Τα έργα μου τα φτιάχνω για τον εαυτό μου, βάζω σε αυτά κάτι από το είναι μου και τα φυλάσσω στο γραφείο του δωματίου μου σαν πολύτιμο θησαυρό. Πολλές φορές τα δείχνω στους γονείς μου, όταν βέβαια το ζητήσουν, και ακούω τις κρίσεις και παρατηρήσεις τους: ωραίο αυτό μου αρέσει, εκείνο τί είναι, αυτό δεν μου αρέσει τόσο. Γενικότερα μου αρέσει να ζωγραφίζω τον κόσμο μου, όπως τον ζω και τον βλέπω με τα μάτια μου και τα μάτια της ψυχής μου. Έτσι χρησιμοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου μουτζουρώνοντας και χρωματίζοντας χαρτιά.

   Συνοψίζοντας, οι μορφές, οι εικόνες, τα τοπία, οι αποχρώσεις είναι οι αγαπημένοι σταθμοί της ζωής μου. Θέλω όλα να τα κρατήσω, όπως τα είδα σε μια στιγμή, που με έκαναν να νιώσω ευαισθησία στην ψυχή μου. Αυτή λοιπόν είναι μία από τις πολλές αγαπημένες μου ασχολίες. Ίσως τώρα αυτό που κάνω δεν είναι τεχνικά τέλειο, είναι όμως δημιούργημα δικό μου και το αγαπώ με μητρική στοργή.

 

Δέσποινα Ορφανού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης