Στήλη: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ

Αλλεργίες…

αλλεργίες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια παγκόσμια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά υποφέρει από κάποια αλλεργία. Οι περισσότερες από τις αλλεργικές παθήσεις είναι χρόνιες και ορισμένες δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα και αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Στις κύριες αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η τροφική αλλεργία, η φαρμακευτική αλλεργία, η αλλεργία στα υμενόπτερα, η κνίδωση-αγγειοοίδημα και η αναφυλαξία.

Η τροφική αλλεργία είναι συχνότερη στα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρά το ότι 20-35% των γονιών αναφέρει ότι το παιδί του έχει τροφική αλλεργία, στην πραγματικότητα η συχνότητά της δεν ξεπερνά το 6-8%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί γονείς θεωρούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που προέρχεται από τις τροφές ως αλλεργία, ενώ ως τροφική αλλεργία ορίζεται μόνον η αντίδραση υπερευαισθησίας στις τροφές, η οποία διέπεται από ανοσολογικό μηχανισμό. Διακρίνεται κυρίως σε ΙgE ή άμεσου τύπου (όταν μεσολαβείται από ΙgE αντισώματα) και σε επιβραδυνόμενου ή Non-IgE τύπου. Η δυσανεξία στις τροφές (π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη) αποτελεί μορφή μη αλλεργικής τροφικής υπερευαισθησίας.

http://www.diatrofi.gr/index.php/health/askisi

Γκαμπέση Ευθυμία

Ζήλα Αρετή

Διατροφή-Άσκηση-Φυσική Κατάσταση

ασκηση

Για να πούμε ότι κάποιος είναι υγιής πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία σωστή δίαιτα , ένα παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή που περιέχει κατά βάση όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και ψάρια. Μαζί με την σωστή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και η καθημερινή άσκηση για να έχουμε καλή φυσική-σωματική κατάσταση. Η εφηβεία είναι η χρονική περίοδος που το άτομο βιώνει τις μεγαλύτερες αλλαγές, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Εξάλλου, ο ρυθμός ανάπτυξης του σώματος είναι τόσο μεγάλος και γρήγορος όσο και κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Στα χρόνια της εφηβείας, το σώμα αλλάζει δραματικά, μιας και το παιδί «μεταμορφώνεται» σε ενήλικα μέσα σε μερικά μόλις χρόνια.

Όλο και πιο συχνά, νέα παιδιά και έφηβοι ξεκινούν από μόνοι τους να διαφοροποιούν σημαντικά την διατροφή τους επιχειρώντας να χάσουν κιλά. Όμως πολλές φορές αυτό που κάνουν απέχει σημαντικά από το ορθό και το πρέπον.

Να 10 λόγοι που θα πρέπει κάποιο παιδί ή έφηβος να μην κάνει μόνος του δίαιτα.

1.Μπορεί να μειώσετε την ανάπτυξή σας. Αυτό περιλαμβάνει τους μυς σας και τα οστά σας.

2.Επειδή κάνοντας δίαιτα δεν παίρνετε αρκετές θερμίδες, πιθανόν δεν παίρνετε και τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεστε. Έτσι θα αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αρρωστήσετε πιο συχνά.

3.Όταν παραλείπετε τα γεύματα, μειώνεται τον μεταβολισμό σας. Όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμα σας σκέφτεται ότι «πεθαίνετε» από την πείνα και σταματά να καίει τις θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως ότι τρώτε (όσο λίγο και να είναι) γίνεται λίπος πιο εύκολα.

4.Το δέρμα σας και τα μαλλιά σας φαίνονται θαμπά και τα νύχια σας μπορεί να γίνουν εύθραυστα. Με απλά λόγια χάνετε τη λάμψη σας.

5.Κάθε φορά που χάνετε απότομα βάρος, χάνετε μυς. Όταν χάνετε μυς χάνετε λίγο από τον μεταβολισμό σας! Στη συνέχεια επειδή δε δουλεύει σωστά ο μεταβολισμός αν πάρετε κιλά θα τα πάρετε σε λίπος.

6.Αισθάνεστε χάλια και πεινασμένοι όλη την ώρα. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι και εκκεντρικοί. Μπορεί να εκραγείτε και να μαλώνετε με τους φίλους και στην οικογένεια.

7.Δεν είστε στα καλύτερά σας. Αισθάνεστε αδύναμοι και «σέρνεστε».

8.Αν στερήστε το φαγητό για πολύ καιρό θα καταλήξετε με αίσθημα κατάθλιψης και χαμηλότερη αυτοπεποίθησή.

9.Γνωρίζετε ότι όταν στερείτε από τον εαυτό σας τα τρόφιμα που αγαπάτε, μπορείτε να καταλήξετε να τρώτε τεράστιες ποσότητες άλλες τροφές επειδή τίποτα δε σας ικανοποιεί;

10.Βάζετε τον εαυτό σας σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Αυτό σημαίνει, ότι λέγοντας στον εαυτό σας να μην φάει κανένα από τα αγαπημένα σας γλυκά για καιρό… τότε μετά από καιρό ενδίδετε και τρώτε μερικά με αποτέλεσμα να νοιώθετε τόσο χάλια, που δεν τρώτε και πάλι για καιρό και όταν ξαναφάτε νιώθετε ακόμα πιο χάλια και πάει λέγοντας.

Πηγή: http://www.diatrofi.gr/index.php/health/askisi

Γκαμπέση Ευθυμία

Ζήλα Αρετή

Περιποίηση δέρματος

Όσα θαυματουργά συστατικά κι αν κρύβει η επιστήμη της δερματολογίας στα εργαστήριά της, στην πραγματικότητα η φροντίδα του δέρματος είναι πολύ πιο απλή και ανέξοδη απ’ ότι πιστεύουμε.

Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος.

Παρακάτω θα δούμε ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας για να έχουμε όμορφο δέρμα.

1.Νερό

2.Φρούτα κίτρινου χρώματος και πορτοκάλια

3.Πράσινο τσάι

4.Ντομάτα

5.Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα

 Οι καλύτεροι χυμοί για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

 

Χυμός καρότο, μήλο και αχλάδι

Χυμός πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ

Χυμός φράουλα και ακτινίδιο

Χυμός με φράουλες, λεμόνι και ροδάκινο

 

        Αρετή Ζ. και Ευθυμία Γ.

ΠΗΓΗ:  http://www.iatronet.gr/diatrofi/

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Εργασία Β΄ Τριμήνου που αφορά τη διατροφή στην εφηβεία…

Κάπνισμα: φίλος ή εχθρός

tsigaro

Τι είναι η Πρώτη Βοήθεια!!

ΟΡΙΣΜΟΣ

ΠΡΩΤΗ Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη. Σπουδαίο ρόλο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών παίζει η ψυχραιμια.

Πρώτες Βοήθειες

Τρεις γενικοί κανόνες ισχύουν στην αντιμετώπιση των ανοικτών τραυμάτων:

  • Προτεραιότητα στον έλεγχο της αιμορραγίας
  •  Προφύλαξη από μόλυνση και
  • Ακινητοποίηση της τραυματισμένης περιοχής.

ΠΗΓΗ http://www.ethelontismos.gr/attachments/

images (1)

ΞΕΝΙΑ ΓΟΥΔΗ    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Top