Το Ζάππειο Μέγαρο

Επιμέλεια: Χρήστος Γκ.

Τo Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, κορινθιακού ρυθμού, που σήμερα χρησιμοποιείται ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο για δημόσιους και ιδιωτικούς σκοπούς. Ιδρύθηκε από τον εθνικό ευεργέτη κ. Ευάγγελο Ζάππα τον 19ο αιώνα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την αναβίωση αρχαίων ελληνικών τελετών που σχετίζονται με τους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που χτίστηκε πολύ κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 20 Ιανουαρίου 1874 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888. Η αρχιτεκτονική του μεγάρου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο κτίσθηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού και τους πέριξ κήπους, συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα. Μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο κατασκευάστηκαν οι υπέροχοι κήποι του Ζαππείου, που συνδυάζουν ένα μείγμα γαλλικής και αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων. Μια περιοχή γεμάτη φυτά, με πλακόστρωτα δρομάκια για χαλαρωτικούς περιπάτους και αυλές για απεριόριστες ώρες ανάγνωσης.

Το Ζάππειο Μέγαρο ήταν το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών. Δυστυχώς ο εμπνευστής και ευεργέτης του μεγάρου, Ευάγγελος Ζάππας, δεν έζησε αρκετά για να δει το Ζάππειο ολοκληρωμένο, αλλά πριν πεθάνει ανέθεσε στον ξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα, την ολοκλήρωση του κτιρίου.

πηγή: https://athenshappytrain.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης