Υγεία και ευεξία

ΑΠΟ: alikik98 - Ιαν• 14•15

Πλησιάζοντας στις γιορτές των Χριστουγέννων, ολοένα και περισσότερο ο νους ταξιδεύει προς αυτές. Μετρούμε, πλέον, τις μέρες με αδημονία. 30 και σήμερα, 29 και σήμερα, 28… Δυστυχώς η πεζή πραγματικότητα μας προσγειώνει απότομα . Το ένα διαγώνισμα διαδέχεται το άλλο και οι σχολικές απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δε συνεπάγεται μόνο συνεχή μελέτη και έντονο κόπο αλλά , κατά κύριο λόγο, το άγχος …

Τί είναι όμως το άγχος, τί το προκαλεί και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Άγχος (στρες) είναι μια ψυχοσωματική κατάσταση πάντα παρούσα στη ζωή του ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Συγκεκριμένα, είναι η αντίδραση του οργανισμού σε αλλαγές ή απειλές (φανταστικές ή πραγματικές) του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντός του. Αξίζει να αναφερθεί ότι το στρες δεν είναι πάντα βλαπτικό για την υγεία του ανθρώπου ούτε μπορεί να προκαλέσει από μόνο του κάποια ασθένεια. Αντίθετα αποτελεί μέθοδο προστασίας του οργανισμού και πολλές φορές, όταν εκφράζεται σε ήπιο βαθμό, χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα, ευεργετικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση και κινητοποίηση του ατόμου

Πολλοί παράγοντες προκαλούν ένταση και άγχος. Παράγοντες που αφορούν τόσο τον ίδιο τον οργανισμό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής. Συγκεκριμένα, κάποια ασθένεια, ο πόνος, η έκθεση σε υπερβολικό ψύχος ή υψηλή θερμοκρασία καθώς επίσης και διάφορα φάρμακα ή μικροοργανισμοί μπορούν να γίνουν αφορμή για την πρόκληση ή την επιδείνωση μιας κρίσης άγχους. Επιπλέον, ανατομικά ελαττώματα, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις και οι ανθυγιεινές συνήθειες και συνθήκες ζωής οξύνουν την κατάσταση.

Μετά τη βίωση ενός επεισοδίου εντάσεως, πολύ σημαντική είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με σκοπό τη σταθεροποίηση του προβλήματος. Σύμφωνα με την καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας κα Δανάη Παπαδάτου, η αξιολόγηση της σημασίας ενός γεγονότος (ή ενός συμπτώματος) αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης. Έπειτα το άτομο μπορεί να βοηθηθεί συζητώντας τις σκέψεις και τους φόβους του με πρόσωπα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντός του και, τέλος, με τη βοήθεια ίσως κάποιου ειδικού να αρχίσει να χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και μηχανισμούς άμυνας.

Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω, είναι δυνατόν τελικά να διαχειριστούμε σωστά τις αγχωτικές καταστάσεις στις οποίες υποβαλλόμαστε καθημερινά και να αποβάλλουμε την ένταση που μας παρεμποδίζει να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Παπαδοπούλου Ελένη

Ρεσουλάι Άννα

Τοπτσή Μαρία

 

 

Σχολιάστε

Top