Του γιοφυριού της Άρτας…μια εργασία δημιουργικής γραφής

Γεφυρα-αρτας

Καλησπέρα Νεκταρία Ζουμπούλη,

βρίσκομαι στην Άρτα όπου συνέβη κάτι συγκλονιστικό, κάτι απίστευτο! Βλέπετε πίσω μου το τοξωτό γεφύρι έμβλημα και τοπόσημο της  περιοχής. Το χτίσιμό του μόλις ολοκληρώθηκε!

Ας ακούσουμε όμως την ιστορία του από την αρχή. Εδώ και τρείς μήνες ο πρωτομάστορας Τάκης Πετραδάκης με το συνεργείο του των 60 μαθητών ανέλαβαν την οικοδόμηση του έργου που θα συνέδεε την πόλη με τα περίχωρα και την εύφορη πεδιάδα του ποταμού. Εργάζονταν ανελλιπώς, το έχτιζαν την ημέρα και το βράδυ γκρεμιζόταν. Ο Πρωτομάστορας Πετραδάκης και οι μαθητές είχαν απελπιστεί, εφάρμοζαν τις τεχνικές γνώσεις τους  αλλά και τις νέες μεθόδους οικοδόμησης, μελετούσαν, σχεδίαζαν, τροποποιούσαν τα αρχικά σχέδια και τα υλικά τους αλλά τίποτα, όλα μάταια. Ήθελαν να παραδώσουν το έργο πριν έρθουν οι βροχές και ο βαρύς   χειμώνας.

Ξαφνικά το γεφύρι ολοκληρώνεται, χτίζεται και παραδίδεται στην πόλη. 81199322_527733291168593_3866676314043842560_nΛέγεται ότι τη λύση την  έδωσε ένα πουλάκι που μήνυσε με ανθρώπινη φωνή στον Πρωτομάστορα τη λύση. Από τότε ο κ. Πετραδάκης συντετριμμένος αποσύρθηκε και σπάνια έβγαινε στο φως του ήλιου. Από την αποκαλυπτική έρευνα που εγώ έκανα , μιλώντας τόσο με τους μαθητές του όσο και με τους ντόπιους έμαθα ότι υπήρχε ένας παλιός θρύλος, μια παλαιά παράδοση που έλεγε ότι για να χτιστεί ένα γεφύρι ή άλλο κτίσμα έπρεπε να θυσιάσουν στα θεμέλια του έναν άνθρωπο. Λένε λοιπόν ότι στο γεφύρι της Άρτας θυσιάστηκε η Λυγερή, η γυναίκα του πρωτομάστορα, όπως του φανέρωσε το πουλάκι!

Αγαπητοί τηλεθεατές , η παράδοξη και μαγική αυτή ιστορία , αν είναι αλήθεια ή όχι λίγο μας ενδιαφέρει , αποδεικνύει ότι η λαϊκή ψυχή πιστεύει στα θαύματα και στις υπερφυσικές δυνάμεις, στη μοίρα και στα σχέδιά της, που αντιβαίνουν τα ανθρώπινα μέτρα και την ανθρώπινη λογική! Οι κάτοικοι  εδώ μάλιστα λένε ότι καμιά φορά που περνούν το γεφύρι ακούνε την φωνή της Λυγερής και συγκινούνται . Αν περάσετε κι εσείς από εδώ μπορεί να είστε τυχεροί και να την ακούσετε!

Μη φοβηθείτε χαιρετήστε την….

Καλό σας βράδυ!

Στράτος Αρχοντώνης, Γ1

Σχολιάστε