Taekwondo

    Το Taekwondo είναι η πιο δημοφιλής πολεμική τέχνη και το κορεάτικο εθνικό άθλημα στην Κορέα. Είναι μια από τις πιο εκτεταμένες και ολοκληρωμένες πολεμικές τέχνες στον κόσμο. Από το 2000, το αγωνιστικό κομμάτι έχει γίνει επίσημο ολυμπιακό άθλημα.

    Στα Κορεάτικα Tae σημαίνει “χτύπημα με πόδι”, Kwon σημαίνει “χτύπημα με το χέρι” και Do σημαίνει “μυαλό”. Οπότε Taekwondo μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα ως “μάχη και τέχνη με τα πόδια και με τα χέρια, μυαλό, φιλοσοφία”.

    Η πειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση είναι οι βασικές αρχές αυτού του αθλήματος. Βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά και γι αυτό οι άνθρωποι που ασκούν πολεμικές τέχνες συνεχίζουν να καλλιεργούνται μέσω της προπόνησης. Παρόλο που ως άθλημα δίνει έμφαση στις κλωτσιές, αν ασχοληθείς με το Taekwondo, θα μάθεις πως ως πολεμική τέχνη έχει πολλά χτυπήματα με τα χέρια και πολλές αυτοάμυνες όπως ρίψεις και κλειδώματα.

    Η “Ευγένεια (Γε Ούι)”, η “Εντιμότητα (Γιομ Τσι)”, η “Επιμονή (Ιν Νάε)”, ο “Αυτοέλεγχος (Γκουκ Γκι)” και το “Αδάμαστο Πνεύμα (Μπαεκιούλ Μπουλγκούλ)” είναι οι καταγεγραμμένες αρχές του Taekwondo από τον ιδρυτή του αθλήματος, Τσόι Χονγκ-χι.

    Στο Taekwondo υπάρχει ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειρίας του αθλητή. Υπάρχουν 10 βαθμοί και στα κορεάτικα ονομάζονται κουπ. Το χαμηλότερο κουπ είναι το 10ο και αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη, ενώ το μεγαλύτερο κουπ είναι το 1ο, το οποίο αντιστοιχεί στη μαύρη ζώνη. Κάτω από την μαύρη ζώνη ο αθλητής βρίσκεται σε βαθμό κουπ. Ξεκινώντας από την λευκή, που έχει 10 κουπ, τα κουπ μειώνονται κατά 1 κάθε φορά που γίνεται αλλαγή ζώνης ώσπου να φτάσει στη μισή μαύρη. Μόλις πάρει τη μαύρη, ο βαθμός από κουπ λέγεται πλέον, νταν. Η απόκτηση της νέας ζώνης γίνεται μέσω εξετάσεων στις οποίες ο αθλητής πραγματοποιει  κυρίως τεχνικές απέναντι σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ ή πουμσε) υπό την επιτήρηση του δασκάλου και άλλων κριτών.

    Το αγωνιστικό κομμάτι του Taekwondo χαρακτηρίζεται από λακτίσματα τα οποία επιτρέπονται από το ύψος της ζώνης, δηλαδή από το στομάχι και πάνω. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη ,η γροθιά στο πρόσωπο, οι λαβές, τα κλεισίματα, το σπρώξιμο, το γύρισμα πλάτης, η εκούσια πτώση. Οι δύο αντίπαλοι φοράνε κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες, επιβραχιονίδες, γάντια και προστατευτικό μασελάκι στα δόντια και μάχονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών. Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε παίρνουν αντίστοιχους πόντους. Οι παραβάσεις δίνουν 1 πόντο στον αντίπαλο. Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.Στο τέλος του παιχνιδιού, ο νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους, εκτός αν πραγματοποιηθεί ένα νοκ άουτ και ένας από τους δύο μαχητές αποσυρθεί. Εάν υπάρχει ισοπαλία,  νικητής θα ανακοινωθεί ο αθλητής με το υψηλότερο επιθετικό ποσοστό.

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%B5_%CE%9A%CE%B2%CE%BF%CE%BD_%CE%9D%CF%84%CE%BF

 

Ευτυχία Θάνου, μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης