Χαιρέτα μου τον πλάτανο …

       Ο πλάτανος είναι μεγάλων διαστάσεων φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που κυμαίνεται από 30  έως 50 μέτρα. Είναι δέντρο και συναντάται στις όχθες ποταμών και σε τοποθεσίες, όπου υπάρχει νερό. Στην Ευρώπη είναι γνωστός ως πλάτανος, ενώ στην Αμερική λέγεται συκομουριά. Ο πλάτανος έχει και αρσενικά και θηλυκά άνθη, έτσι ώστε να επικονιάζονται οι καρποί του με τον άνεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο με περίμετρο 24 μέτρα, έχει ηλικία 2.400 έτη και βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη.

         Ο πλάτανος της φωτογραφίας φυτεύτηκε γύρω στο 1870 από τον προπάππου μου σε μία περιοχή της Καλλιθέας, Δήμου Τανάγρας, η οποία ονομάζεται «Βιλιάμι». Οι λόγοι που φυτεύονταν οι πλάτανοι εκείνη την εποχή ήταν είτε για να λειτουργήσουν ως φυσικά σύνορα μεταξύ χωραφιών-κτημάτων, είτε για να προσφέρουν σκιά αφού μετά τη σκληρή αγροτική εργασία αποτελούσαν το ιδανικότερο καταφύγιο για ξεκούραση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ο προπάππους μου είχε φτιάξει πάνω στον πλάτανο ένα δεντρόσπιτο, για να απολαμβάνει τη σκιά του πλατάνου, αλλά και τη θέα. Τέλος, στην τοποθεσία αυτή είχαν φυτευτεί τρία ακόμη πλατάνια, όμως εξαιτίας πυρκαγιάς μόνο ένα επιβίωσε και κατάφερε να ευδοκιμήσει. Το ύψος του υπολογίζεται στα 35 μέτρα και η περίμετρος του είναι 6 μέτρα.

       Είναι πολύ συγκινητικό που έχω μέχρι σήμερα κάτι το τόσο ζωντανό και όμορφο να μου θυμίζει τον προπάππου μου, τη θέα και τη σκιά του οποίου ελπίζω να απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82

Απόστολος Συκαράς, μαθητής Β’ Λυκείου

IMG_20210619_234136IMG_20210619_234041

IMG_20210619_233831

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης