Διατροφική αξία του σταφυλιού

Το φθινόπωρο είναι έκδηλη η ανάγκη αποτοξίνωσης και τόνωσης του οργανισμού, από τις διατροφικές και μη καταχρήσεις του καλοκαιριού  είναι ιδιαίτερα έντονη. Τι λοιπόν καλύτερο για να τονώσουμε το σώμα μας από ένα τσαμπί φρέσκια σταφύλια!!Άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία, τον θεό Διόνυσο και τον Όμηρο, το σταφύλι εντυπωσιάζει με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του καθώς και την εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση.

Διατροφική αξία

Ανάλογα  με το χρώμα των σταφυλιών, μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που πρωταγωνιστούν σε κάθε ποικιλία. Έτσι , το κόκκινο ή μωβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Τα  σταφύλια αποτελούν  καλή πηγή βιταμίνης C,  Α και Κ , ενώ  ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) και υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Η φλούδα του σταφυλιού περιέχει το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού, τη ρεσβερατρόλη, όπου έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον παρουσιάζει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθά στην διατήρηση μιας γενικότερης  καλής ποιότητας του δέρματος.

Η βιταμίνη Α ενισχύει την όραση ενώ οι ανθοκυανίνες, που περιέχονται κυρίως στα κόκκινα και μώβ σταφύλια  δυναμώνουν  τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Εκτός από την προστατευτική τους δράση για την όραση, οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την συσσώρευση των αιμοπεταλιών και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Το κάλιο που περιέχεται σε όλα τα είδη του σταφυλιού σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Γι`αυτό άλλωστε και θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης.

Το σταφύλι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Συνιστάται το σταφύλι να καταναλώνεται με τη φλούδα και τα κουκούτσια για να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του αφού στο κουκούτσι του περιέχονται  έλαια πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη.

Πηγή: Διαδίκτυο

Ζηδιανάκη Ελένη Α6, Εμπρεϊζόγλου Εύα Α6, Κουνενάκη Νεφέλη Α7, Ζαχαριουδάκη Εβελίνα Α6, Μαγκουσάκη Κάλλια Β6

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης