Οινοτουρισμός

Ο Oινοτουρισμός είναι η τουριστική επίσκεψη σε οινοποιίες, αμπελώνες ώστε ο τουρίστας να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και της συγκομιδής σταφυλιών. Ενδέχεται ανάλογα και την μονάδα να μετέχει και ο ίδιος στις διαδικασίες αυτές.

Η μορφή αυτή, εισήχθη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Καλιφόρνια. Η Ισπανία την υιοθέτησε περί το 2000 ως κάτι εναλλακτικό προς τις παραλίες. Ακολούθησε η Ιταλία και σταδιακά αρκετές αμπελουργικές χώρες και είναι πλέον σημαντικό κομμάτι του τουριστικού συστήματος. Πλέον, υιοθετείται ποικιλία δραστηριοτήτων και μέσων οργάνωσης με σκοπό την μεγιστοποίηση της ωφελιμότητας της επίσκεψης για όλες τις πλευρές.

Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας . Στόχος είναι να αναδείξουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των περιοχών τους που σχετίζονται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του οίνου.

Πηγή: Από το διαδίκτυο 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης