Πάσχα στις Λεύκες της Πάρου

k

Κάθε χρόνο στα κάτασπρα γραφικά σοκάκια στις Λεύκες της Πάρου, εκατοντάδες επισκέπτες  έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις αναπαραστάσεις από τα Πάθη του Χριστού, ακολουθώντας τον επιτάφιο την Μεγάλη Παρασκευή.

Δεκάδες παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι λαμβάνουν μέρος, αναπαριστώντας με μοναδικό τρόπο σκηνές από την ζωή του Χριστού και τα πάθη Του μέχρι και την Ανάσταση Του. Όλοι με μεγάλο ενθουσιασμό προετοιμάζουν και οργανώνουν τα σκηνικά αλλά και ποιους ρόλους θα διαδραματίσουν . Παιδιά, Σύλλογοι , εθελοντές συμμετέχουν στην προετοιμασία και στην  πραγματοποίηση  του εθίμου.

Η περιφορά του επιταφίου ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα , μια ομάδα γυναικών ψάλλουν τα εγκώμια και η πρώτη αναπαράσταση είναι ήδη μπροστά μας . Η Ανάσταση του Λαζάρου και ακολουθούν ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή, ο Γολγοθάς ,η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Ανάσταση και άλλες .

Το έθιμο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στο χωριό μας καθώς και σε άλλα χωριά του νησιού μας όπως στην Μάρπησσα ,τα Μάρμαρα και τον Πρόδρομο και χρονολογούνται πριν το 1925.

an1 an2 an3 an4 an5 an6 an7

 

_____________________________________________________

Σύνταξη: Κοντός Κώστας

Σχολιάστε

Top