Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying)

cyberb2

Στις μέρες μας , η χρήση του όρου «διαδικτυακός εκφοβισμός» είναι αρκετά συχνή. Όπως είναι φανερό και από την λέξη, αυτός ο τύπος εκφοβισμού σχετίζεται με την απειλή, την ταπείνωση και γενικότερα η παρενόχληση ενός ατόμου, προ εφήβων και εφήβων, έχοντας ως κύριο μέσο τις ψηφιακές συσκευές και το διαδίκτυο . Οι μαθητές μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα είδη εκφοβισμού όπως είναι ο λεκτικός , οομοφοβικός, ο σεξουαλικός, ο ρατσιστικός, ο σωματικός και τέλος ο διαδικτυακός – ο οποίος συμβάλλει όλο και περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων με την ανάπτυξη και αυξημένη χρήση της τεχνολογίας.

cyberb

Επομένως, ως μαθητές και όντας κομμάτι μιας γενιάς απόλυτα εξοικειωμένης με τις ηλεκτρονικές συσκευές, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.Αρχικά, η  βοήθεια του γονιού σε περίπτωση διαδικτυακού εκφοβισμού παίζει μεγάλο ρολό. Η συζήτηση του γονιού με το παιδί και η προτροπή να μοιραστεί την εμπειρία του μπορεί να βελτιώσει πολύ τα πράγματα. Ακόμη, τα παιδιά που πέφτουν θύματα μιας συμπεριφοράς τέτοιου είδους στο διαδίκτυο είναι καλό να καθησυχάζονται και να επιβραβεύονται για την απόφαση τους να ζητήσουν βοήθεια. Η ψυχική υποστήριξη παίζουν πολύ σημαντικό ρολό. Τα ιδιά τα θύματα, ωστόσο , μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν κάποιες απλές δράσεις, όπως η αποφυγή των απειλητικών μηνυμάτων ή και η αποθήκευση τους σε περίπτωση που θελήσουν να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι ότι οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε μέσω του διαδικτύου, μπορεί να λυθεί αρκεί να βρούμε το θάρρος να το συζητήσουμε και να το μοιραστούμε με κάποιον. Και ας μην ξεχνάμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια , τόσο πιο εκτεθειμένοι θα είμαστε στον ψηφιακό κόσμο. Γι’αυτό,είναισημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αποφύγουμε τους κινδύνους που κρύβει.

 

 

_____________________________________________________

Σύνταξη: Γκίκα Μαργαρίτα

Σχολιάστε

Top