Από τον Αίολο στον Ίκαρο!!!!

Το Γυμνάσιο Τζερμιάδων σε συνεργασία με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου συμμετέχει τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 στο πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, το οποίο ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες από 11 έως 18 ετών, να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, η φωτογραφία και το βίντεο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, το πρόγραμμα “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον” λειτουργεί με τη μορφή δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και μαθήτριες να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν για περιβαλλοντικά ζητήματα με ολιστική προσέγγιση, να ενδυναμωθούν στο να παίρνουν θέση για περιβαλλοντικά ζητήματά χρησιμοποιώντας τα δημοσιογραφικά μέσα (άρθρο, βίντεο, φωτογραφία), να συνεργαστούν, να αναδείξουν τη δική τους οπτική για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, παραγωγής λόγου και ηγεσίας. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον εστιάζοντας στο θέμα/θέματα της επιλογής τους ακολουθούν τη μεθοδολογία του δικτύου και παράγουν άρθρα, βίντεο ή φωτογραφίες τα οποία δημοσιοποιούν.

Τα δυο σχολεία αποφάσισαν να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα με τη δημιουργία ενός βίντεο σχετικά με ένα μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου, τους αντλητικούς ανεμόμυλους , το αιολικό πάρκο που αποτέλεσε το πρώτο και μεγαλύτερο πάρκο ανεμόμυλων του κόσμου, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, απαρτιζόμενο από 10.000 ανεμόμυλους. Υπήρξε το αποτέλεσμα της λαϊκής σοφίας των κατοίκων που με τον πρωτοπόρο εφευρέτη Εμμανουήλ Παπαδάκη (Σπιρτοκούτη) μετέτρεψαν την αιολική ενέργεια σε υδραυλική, ποτίζοντας όλο τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο αισθητικά και πολιτιστικά αποτέλεσμα. Αργότερα, το 1920 ο Στέφανος Μαρκάκης (Μαρκοστεφανής) θα κάνει μια σειρά από καινοτομίες στον ήδη υπάρχοντα ξύλινο ανεμόμυλο του Σπιρτοκούτη και με τις επινοήσεις του θα καταφέρει  να εκσυγχρονίσει και να τελειοποιήσει το μύλο, φτάνοντας τον στη σημερινή του μορφή. Αντικατέστησε, λοιπόν, τον ξύλινο πύργο με μεταλλικό, κάνοντας τον πιο στερεό, αύξησε το ύψος  και κατασκεύασε τη σιδερένια κουλούρα, όπου πάνω σε αυτήν διολισθαίνει κυκλικά το σύστημα της κεφαλής του μύλου.

Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού ήταν τόσο σημαντική που  τη δεκαετία του ‘70 ο Λασιθιώτικος ανεμόμυλος αποτέλεσε σωτήρια τεχνική καινοτομία για άνυδρες περιοχές του τρίτου κόσμου, μέσω προγραμμάτων του ΟΗΕ και της UNICEF, σώζοντας  με υλικά ελάχιστου κόστους ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων στην νότιο Αμερική, Αφρική και Ινδία.

Ωστόσο,  σιγά σιγά οι ανεμόμυλοι αυτοί αντικαταστάθηκαν από μηχανές ηλεκτρικού ρεύματος που  αντλούν μεγάλες ποσότητες αρδευτικού νερού για τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο  και έτσι οι  ανεμόμυλοι εγκαταλειφτήκαν  ή αφαιρέθηκαν. Σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης των ανεμόμυλων αυτών με ένα νέου τύπου ενεργειακό ανεμόμυλο  που οπτικά θα είναι πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού (με σεβασμό και στα χνάρια του Σπιρτοκούτη/Εμμ. Παπαδάκη, του Μαρκοστεφανή, και των παγκόσμια πρωτοπόρων Λασιθιωτών μαστόρων), ο οποίος θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, με απώτερο  σκοπό να μπορέσουν τοποθετηθούν  σε όλο το εύρος του Οροπεδίου και να  εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία και δωρεάν ρεύμα για τους πολίτες του Οροπεδίου Λασιθίου.

Το βίντεο που παρήχθη με τη βοήθεια και των δυο σχολείων θα συμμετέχει σε διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας της Προστασίας της Φύσης με αυτή τη θεματολογία.

Το Γυμνάσιο Τζερμιάδων ευχαριστεί εκ βαθέων το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου για αυτή τη συνεργασία, που συν τοις άλλοις βοηθά στην ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση όλων των μαθητών και προωθεί την έννοια της συμπερίληψης.

Συντελεστές:

Για το Γυμνάσιο Τζερμιάδων:

Καθηγήτριες: Αντωνία Κυπριωτάκη, Ελένη Δημητροπούλου

Μαθητές: Βλαχάκη Ιωάννα, Δραμητινός Γιώργος, Κρασανάκη Σοφία, Πετράκης Δημήτρης, Σιγανού Κωνσταντίνα, Σπανάκη Δήμητρα, Τσαμάνδουρα Κατερίνα

Για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου:

Καθηγητής: Γιώργος Μαυροειδής

Μαθητές: Λανς Λάουρα, Κοτάκη Ελένη, Σγουρός Κωστής, Σκιαδά Αρχοντία, Στεφανάκη Μαριλένα.

Δείτε εδώ το βίντεο: Από τον Αίολο στον Ίκαρο!!!