Φιλοζωική Βασιλικού

20180513_132849

Στην Ελλάδα το 2015 υπήρχαν περισσότερα από 3.000.000 αδέσποτα στους δρόμους που έχουν εγκαταλειφθεί από ανεύθυνους ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά το ζώα ,και δεν πρόκειται μόνο για σκύλους και γάτες αλλά ακόμα και για κουνέλια και ινδικά χοιρίδια, αναγκάζονται από την ασφάλεια και τη ζεστασιά του σπιτιού να περάσουν στις αντίξοες συνθήκες του δρόμου, συνήθως με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης.Και μετά τι; Πώς θα επιβιώσουν χωρίς σίτιση και ιατρική περίθαλψη; Υπάρχουν όμως κάποιοι ήρωες που ενδιαφέρονται για αυτά τα πλάσματα.

IMG_20180513_133108

Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στη Φιλοζωική Βασιλικού και να μάθουμε για τη δράση τους μέσα από μία συνέντευξη από την κυρία Κατερίνα Γεωργίου η οποία εργάζεται εκεί …

1) Τι υπήρξε αφορμή για να δημιουργηθεί η Φιλοζωική και πόσα χρόνια λειτουργεί;

Πριν από αρκετά χρόνια ένας Άγγλος ,κάτοικος Χαλκίδας, βλέποντας πολλούς να κάνουν δωρεές για παιδιά, οικογένειες και φτωχούς δώρησε ένα κτήμα του με την προϋπόθεση να γίνει καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

2) Ποιες είναι οι δράσεις σας; (στειρώσεις ,εμβολιασμοί ,υιοθεσίες)

Στειρώνουμε, εμβολιάζουμε και προοθούμε τα σκυλιά προς υιοθεσία βρίσκοντάς τους ένα σπίτι. Επίσης νοσηλεύουμε τα χτυπημένα και άρρωστα σκυλιά.

3) Από που βρίσκετε τα χρήματα για όλα αυτά; (δήμοι, δωρεές)

Οι βασικοί πόροι μας προέρχονται από δωρεές που γίνονται κυρίως από το εξωτερικό και από δικά μας έξοδα.

Καθαρόαιμα μεγαλόσωμα σκυλιά

4) Πόσα αδέσποτα έχετε αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις σας;

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται περισσότερα από 200 αδέσποτα σκυλιά και 40 γάτες.

5) Συνεργάζεστε με εθελοντές κτηνιάτρους;

Συνεργαζόμαστε με την κτηνίατρο Ταπούτη Ειρήνη η οποία βοηθάει στη στείρωση, την περίθαλψη και τον καλλωπισμό των σκύλων. Ακόμη συνεργαζόμαστε με μια οργάνωση από τη Αγγλία η οποία βοηθάει στην οικονομική ενίσχυση και την προώθηση των σκύλων προς υιοθεσία στο εξωτερικό.

6)Πότε κάποιος μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;

Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε όλα τα σκυλιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φροντίσουν οι ιδιοκτήτες τους. Φροντίζουμε κυρίως ηλικιωμένα, άρρωστα και κακοποιημένα σκυλιά.

7) Πώς μπορεί κάποιος να προσφέρει εθελοντικά; (εργασία, δωρεές)

Μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά δουλεύοντας εδώ βγάζοντας βόλτα, ταίζοντας και καθαρίζοντας τα ζώα. Και φυσικά μπορείτε να προσφέρετε μέσα από δωρεές (χρήματα, φάρμακα, τροφές, λιχουδιές).

8) Παρατηρείτε ευαισθητοποίηση του κόσμου τα τελευταία χρονιά;

Ναι. Οι άνθρωποι υιοθετούν και δεν αγοράζουν κατοικίδια ζώα (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους). Τα περισσότερα όμως «φεύγουν» στο εξωτερικό μέσο της αγγλικής οργάνωσης που βοηθάει στις υιοθεσίες και τα έξοδα των ζώων.

9) Τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Στειρώσεις. Και μάλιστα όχι μόνο στα αδέσποτα αλλά και στα ιδιόκτητα σκυλιά για να περιοριστεί ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ζώων.

IMG_20180422_125915

10) Οι παρατηρήσεις μου:

-Τα κλουβιά των ζώων είναι πεντακάθαρα, χτισμένα με τούβλα και δεν ζουν περισσότερα από δύο σκυλιά σε 30 τ.μ.

-Τα σκυλιά είναι καθαρά, περιποιημένα και κοινωνικοποιημένα

-Οι άνθρωποι που εργάζονται για την καθημερινή φροντίδα των ζώων είναι μόλις 8

-Αντιμετωπίζουν προβλήματα διότι κάποιοι θέλουν να κλείσουν τη φιλοζωική και κινούνται δικαστικά χωρίς να μεριμνούν για την τύχη τόσων ζώων

-Υπάρχουν πάρα πολλά καθαρόαιμα σκυλιά όπως Γερμανικοί Ποιμενικοί, Ροτβάιλερ, Πιτ Μπουλ, Κανίς κ.α.

Top