Kpop: η νέα τάση της μουσικής
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η Kpop (σύντμηση από τη φράση “Korean pop”) είναι είδος της Νοτιοκορεάτικης μουσικής. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, άρχισε το σύμμειγμα της τότε δημοφιλούς μουσικής του Δυτικού κόσμου και των ήδη υπαρχόντων τραγουδιών ένκα*, ιδιαίτερα γνωστών στο κοινό. Την δεκαετία του ΄80 μαθητικές διαδηλώσεις έφεραν στο φως νέα μουσική, με έντονο το εθνικιστικό αίσθημα και τις προοδευτικές ιδεολογίες. Από το 1990, στην δημοφιλή Κορεάτικη μουσική συμπεριλαμβάνονται είδη όπως η rap, η rock και η techno house, θέτοντας τα θεμέλια για τη σημερινή γενιά της Kpop, η οποία συχνά μιμείται τα Αμερικάνικα πρότυπα. Το μεγαλύτερο αστέρι στον κόσμο της Kpop είναι, μακράν, ο Seo Taeji, που κυριάρχησε σε αυτόν τη δεκαετία του ΄90. Ο όρος “K-pop” χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει διάφορα είδη εμπορικής ποπ μουσικής από τη Νότια Κορέα. Σε κάποιο βαθμό, ο όρος μπορεί να θεωρηθεί εμπορικός, που χαρακτηρίζει την ποπ μουσική που παράγεται στη Νότια Κορέα.
*Tα ένκα είναι ένα είδος λαϊκών τραγουδιών της Ιαπωνίας που αναπτύχθηκε και κυριάρχησε τον εικοστό αιώνα. Είναι μπαλάντες και έχουν τις ρίζες τους στη δυτική μουσική. Χρησιμοποιούν το πεντατονικό σύστημα (5 νότες ανά οκτάβα).
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
Υπάρχουν πολλές δισκογραφικές εταιρείες, με πιο γνωστές τις SM Entertainment, YG Entertainment και JYP Entertainment, που, μέσα από οντισιόν, εντοπίζουν ταλαντούχα άτομα, τους προσφέρουν μια θέση σε αυτές ως trainees(=εκπαιδευόμενοι) και τους προετοιμάζουν για το επερχόμενο ντεμπούτο τους. Οι “εκπαιδευόμενοι” μένουν όλοι μαζί σε ελεγχόμενο περιβάλλον, περνώντας πολλές ώρες την ημέρα μαθαίνοντας μουσική (ραπ και τραγούδι), χορό, ξένες γλώσσες αλλά κι άλλες δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο ντεμπούτο τους. Πολλές φορές υπογράφουν συμβόλαια που περιορίζουν την ελευθερία τους ενώ τα χρήματα που δαπάνησε η εταιρεία για την εκπαίδευσή τους πρέπει να τα εξοφλήσουν. Τα idols(=είδωλα), προκειμένου να “επιβιώσουν” στον σκληρό αυτό χώρο, πρέπει να έχουν πολύ γερό στομάχι καθώς τα σχόλια που δέχονται, τόσο από το κοινό, όσο και από τις ίδιες τους τις εταιρείες, είναι ιδιαίτερα σκληρά.
IDOLS ΚΑΙ FANS
Πολλά idols, εξαιτίας της πίεσης, του εξαντλητικού προγράμματός τους, αλλά και του πλήθους αρνητικών σχολίων που τους εκτοξεύουν, έρχονται αντιμέτωπα με το άγχος και την κατάθλιψη. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποκύπτουν στην κούραση που όλα αυτά τους προξενούν και έτσι καταλήγουν, όπως ο Jonghyun (SHINee), η Goo Hara (KARA) και η Sulli [f(x)].
Οι fan των Kpop idol είναι ιδιαίτερα πιστοί σε αυτά, ωστόσο μερικοί από αυτούς, προκειμένου να αναγνωρίζονται από τα είδωλά τους, ξεπερνούν τα όρια και μετατρέπονται σε sasaeng fan. Ο όρος sasaeng, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, σημαίνει ιδιωτική ζωή και τονίζει το πώς τα άτομα αυτά δεν σέβονται την ιδιωτική ζωή των ειδώλων τους. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες αυτοί οι fan ακολουθούσαν με αυτοκίνητα τα αυτοκίνητα των καλλιτεχνών, προκαλώντας τροχαία ατυχήματα ενώ, ένας υποτιθέμενος fan είχε προσφέρει ένα ρόφημα σε ένα idol, στο οποίο όμως είχε περιχύσει κόλλα με αποτέλεσμα το idol να υποβληθεί σε πλύση στομάχου. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τους anti-fan, σκοπός των οποίων είναι να δουν τις καριέρες των ειδώλων να καταστρέφονται, σε αντίθεση με τους sasaeng fan που έχουν σκοπό την αναγνώριση από τα είδωλα. Και οι δυο όμως, χρησιμοποιούν αθέμητα μέσα για να πετύχουν τον σκοπό τους (παραβιάσεις Κ.Ο.Κ, κλοπές προσωπικών αντικειμένων, παρακολούθηση ειδώλων και παράνομη λήψη φωτογραφιών, κλήσεις σε ακατάλληλες ώρες κ.α.).
Η IU, έκανε το ντεμπούτο της το 2008 με το τραγούδι “Lost Child”, το οποίο όμως κέρδισε πολλές αρνητικές κριτικές. Ωστόσο, σήμερα η IU είναι από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες στην Νότια Κορέα με μία ατελείωτη σειρά από ρεκόρ και βραβεία να την συνοδεύουν, τόσο για την φωνή της όσο και για τις υποκριτικές της ικανότητες, με την τελευταία της συμμετοχή να είναι στο “Hotel Del Luna”, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/IU_MelOn_Music_Awards_2017_02.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 4.0 International.
Ο PSY έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από το τραγούδι του, “Gangnam Style”. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης στην ιστορία του YouTube που έφτασε το 1 δις. προβολές. Έκανε το ντεμπούτο του το 1999 ενώ μέχρι τώρα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι 2NE1, οι Big Bang και ο Snoop Dogg.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το flickr.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.flickr.com/photos/evarinaldiphotography/8099832706. Άδεια χρήσης: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0).
Οι Girls’ Generation ή αλλιώς SNSD, το οποίο προέρχεται από το Κορεάτικο τους όνομα, ξεκίνησαν την καριέρα τους το 2007 με 9 μέλη, όμως στη συνέχεια αποχώρησαν μερικά από αυτά. Τα τραγούδια τους θεωρούνται όλα ύμνοι για τους Kpop fans ενώ οι S♡NE, (προφέρεται So-won, που σημαίνει ευχή στα Κορεάτικα) , οι fan τους υποστηρίζουν τα κορίτσια ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά την διάλυσή τους. Τα κορίτσια έχουν την δική τους σειρά αρώματος, την “Girl”.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Girls%27_Generation_at_DMC_Festival_2015_MBC_Radio_DJ_Concert_02.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 4.0 International.
Οι Big Bang, οι “Βασιλιάδες της Kpop”. Ο Seungri, μετά την εμπλοκή του σε διάφορα σκάνδαλα, αποχώρησε από τον κόσμο της Kpop στις 11 Μαρτίου 2019, αφήνοντας το γκρουπ με 4 μέλη. Έκαναν το ντεμπούτο τους το 2006 και από τότε μετρούν μόνο νίκες, παρά την εμπλοκή τους σε διάφορα μικροσκάνδαλα, ενώ από τις συνολικά 199 υποψηφιότητες για βραβεία έχουν κερδίσει τις 137.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/BIGBANG_in_K-Collection_2012.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 4.0 International.
Οι 2NE1 ήταν γνωστές για το “edgy style” τους, ενώ πολλοί τις χαρακτηρίζουν ως γυναικεία εκδοχή των Big Bang. Το 2009 άρχισαν την, πολλά υποσχόμενη, καριέρα τους με το τραγούδι “Fire”. Κέρδισαν συνολικά 62 βραβεία από τις 137 υποψηφιότητες τους. Έχουν κάνει πολλά διαφημιστικά σποτάκια και μια καμπάνια για την συγκέντρωση χρημάτων για θύματα του σεισμού-τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από τη Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/2NE1_from_acrofan.jpg . Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Οι SHINee απαρτίζονται πλέον από 4 μέλη. Ο Jonghyun αυτοκτόνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2017. Fun Fact: Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama είναι φίλος με τους SHINee. Έχουν γίνει εκπρόσωποι της Reebok και πολλών άλλων εταιρειών, βασισμένων στην Κορέα. Το ντεμπούτο τους έγινε το 2008 με το τραγούδι “Replay”.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Shinee_at_the_SHINee_World_Concert_III_in_Taiwan.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 4.0 International.
Οι BLACKPINK έγιναν το 1ο Kpop group με 1 δις. προβολές στο YouTube ενώ έχουν τραγουδήσει και στο Coachella. Τα κορίτσια έχουν πάρει μέρος σε πολλές καμπάνιες ενώ το “girl crush” concept τους φαίνεται να τραβάει πολύ κόσμο καθώς ο αριθμός των fan τους αυξάνεται συνεχώς. Το πρώτο τους τραγούδι, το “Whistle”, σήμανε το ντεμπούτο τους το 2016.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/20190106_%28NEWSEN%29_%EB%B8%94%EB%9E%99%ED%95%91%ED%81%AC_%28BLACKPINK%29%2C_%EC%88%98%EC%A4%8D%EC%9D%80_%EB%A7%8E%EC%9D%80_%EC%86%8C%EB%85%80%EC%A7%80%EB%A7%8C_%EB%8F%8B%EB%B3%B4%EC%9D%B4%EB%8A%94_%EC%95%84%EB%A6%84%EB%8B%A4%EC%9A%B4_%EB%AF%B8%EB%AA%A8_%28Golden_Disc_Awards_2019%29_%282%29.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
Οι ΕΧΟ, έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως “Nation’s pick” καθώς έχουν συνεισφέρει αρκετά στα έσοδα της εταιρείας τους ενώ η μουσική τους έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως. Έχουν γίνει εκπρόσωποι πολλών εταιρειών, όπως της Samsung. Έχουν αναφερθεί πολλές φορές από διάσημες πλατφόρμες όπως η Vogue, Metro, Bustle κ.α. με τιμητικούς χαρακτηρισμούς. Το “ΜΑΜΑ” ήταν το τραγούδι με το οποίο οι EXO γνωρίστηκαν για πρώτη φορά με τον κόσμο, το 2011.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Exo_monster_160618_suwon.png. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
Οι TWICE σχηματίστηκαν μέσα από το Reality Show “Sixteen” το 2015 με το “The Story Begins”. Από τότε, τα κορίτσια έχουν κατακτήσει τις καρδιές των Κορεατών fan αλλά και τα chart. Έτσι, δίκαια έχουν χριστεί “Nation’s Girl Group” και “Top-trend Girl Group”. Το όνομά τους οφείλεται στο ότι τραβούν τα βλέμματα του κόσμου για δύο λόγους: την ομορφιά τους και τις εξαίρετες ικανότητές τους στο τραγούδι.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/160507_Twice_guerrilla_concert.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution 4.0 International.
Οι BTS έχουν σίγουρα αφήσει το στίγμα τους στην Kpop με μια σειρά από επιτυχίες να τους ακολουθούν. Η ιστορία άρχισε το 2013 όταν το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο τους με το “No More Dream”, ένα τραγούδι με έντονο τον χιπ-χοπ ήχο. Το ντεμπούτο τους ήταν ανεπιτυχές ενώ το 2014 λίγο έλειψε να διαλυθούν, μετά από ακόμα μια αποτυχία με το “N.O.”. Ωστόσο, από το 2015-2016, το γκρουπ άρχισε να κερδίζει fans, φτάνοντας σε τέτοιο επίπεδο φήμης, ώστε όλες οι απονομές των βραβείων στην Κορέα να αλλάζουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, ώστε να μπορούν να παρευρεθούν οι BTS σε αυτές. Από την υποψηφιότητα και νίκη τους στα AMA’s του 2018 (το 1ο Kpop group που το κατάφερε αυτό) μέχρι και την ομιλία τους στα Ηνωμένα Έθνη, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αξιοσημείωτα Kpop groups.
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από την Wikimedia.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Bts-bbmas-rc-ud-2019-billboard-1548.jpg. Άδεια χρήσης: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Semar Publishers (2006). Musical Terms Worldwide: A Companion for the Musical Explore (στα Αγγλικά) σελ. 15. Διαθέσιμο από: <https://books.google.gr/books?id=KmMx0FA86QcC&pg=PA15&dq=k+pop+korean+popular+music&hl=en&ei=7nSXTp2iGqLV0QGKgsGtBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=k%20pop%20korean%20popular%20music&f=false> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Νοεμβρίου 2019]
Nagata, J. (2007). Η μουσική Ένκα της Ιαπωνίας. Διαθέσιμο από: <https://www.greecejapan.com/i-mousiki-enka-tis-iaponias/> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Νοεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). Girls” Generation (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/Girls%27_Generation#Legacy> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). Big Bang (South Korean band) (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/Shinee> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). 2NE1 (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/2NE1#Image> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). Blackpink (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/Blackpink> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). Exo (band) (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/Exo_(band)#Impact_and_influence> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). Twice (group) (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: <https://en.wikipedia.org/wiki/Twice_(group)#Impact> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]
Wikipedia (χωρίς ημερομηνία). BTS (band) (στα αγγλικά). Διαθέσιμο από: < https://en.wikipedia.org/wiki/BTS_(band)> [ Τελευταία πρόσβαση: 7 Δεκεμβρίου 2019]