Η βιομηχανία της ξένης ραπ.

Τα τελευταία χρόνια η μουσική,ιδιαιτέρως η ξένη ραπ έχει επηρεάσει εκατοντάδες κόσμο με τους καλλιτέχνες της.Καλλιτέχνες όπως,ο G-Eazy,J Cole,Kendrick Lamar αλλά και οι πρωτεργάτες τους όπως ο Tupac,o Biggie Smalls AKA Notorious B.I.G καθώς και ο παντοτινός εκπρόσωπος της Motor City,Eminem,έχουν επηρεάσει θετικά τον κόσμο θέλοντας να τον κάνουν ένα καλύτερο μέρος χωρίς διακρίσεις.Μπορεί μερικοί να έχουν φύγει από την ζωή,αλλά τα τραγούδια και τα λόγια τους θα μείνουν για πάντα!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η ραπ (rap) είναι κυρίως αφροαμερικάνικο μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει την άνθιση του με το πρώτο επίσημο τραγούδι ραπ: «Rapper’s Delight» από τους The Sugarhill Gang, αλλά και με άλλους διάσημους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής όπως τον Dj Kool. Είναι ένα είδος που θα προσπαθήσει να γοητεύσει το κοινό με τον λυρισμό που κυριαρχεί στα κομμάτια (κουπλέ). Έκτοτε η ραπ συνεχίζει να ακμάζει μέχρι που συνάντησε τους πολύ ταλαντούχους N.W.A. Οι N.W.A (Ice Cube, Eazy-E, DR Dre, MC Ren, Dj Yella, The D.O.C, Arabian Prince), ένα συγκρότημα πλέον ευρέως γνωστό για τις διαμάχες που είχαν με τους αστυνομικούς αλλά και τις διαμάχες που είχαν μεταξύ τους, οδηγώντας στην αποχώρηση του πολύ αγαπημένου στο κοινό, Ice Cube. Έχοντας αφήσει και αυτοί το στίγμα τους στην σκηνή, μερικά χρόνια μετά παρέδωσαν τα ηνία στους Biggie Smalls και Tupac, δυο καλλιτέχνες που ήταν από τους σημαντικότερους που έπιασαν το μικρόφωνο της ραπ σκηνής και το υπηρέτησαν ως το τέλος της ζωή τους. Πολλοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες αυτής της σκηνής και της τότε εποχής ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν ποίος είχε επηρεάσει περισσότερο τον κόσμο προς το καλύτερο. Εκπροσωπώντας και οι δύο τεράστια κομμάτια της Αμερικής, με τον Biggie να εκπροσωπεί την ανατολή έχοντας καταγωγή από το Brooklyn (New York) και με τον 2PAC να δηλώνει καταγωγή από Compton, ερμήνευαν τραγούδια στα οποία έβρισκαν ταύτιση μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, ενώ οι στίχοι τους είχαν μεγάλη εμβέλεια στους ακροατές τους. Παρόλο που απεβίωσαν νωρίς ( ο Biggie σε ηλικία 24 ετών, ενώ ο Tupac σε ηλικία 25 ετών), άφησαν απεριόριστο υλικό και στίχους που στοιχειώνουν πολλούς ακόμη και σήμερα!

tupac1

Tupac Shakur

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το flickr.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.flickr.com/photos/nostri-imago/3496272082. Άδεια χρήσης Creative Commons:BY

Μετά τον χαμό τους πολλοί ήταν αυτοί που άκμασαν όπως ο Dr Dre και ο ανερχόμενος τότε Snoop Dogg. Οι παραπάνω σε συνεργασία με τον Eminem, διεκδίκησαν την κορυφή με την δημιουργία ενός σχήματος που αποτελούνταν από τον παραγωγό τότε Dr Dre και τους δύο ερμηνευτές Snoop Dogg και Eminem, το οποίο ήταν άκρως κερδοφόρο λόγω των συνεχόμενων επιτυχιών. Η υπόλοιπη δεκαετία βρίσκει τον Eminem και τον 50 Cent στην πρώτη θέση, η οποία τους άνηκε και για πολλά ακόμη χρόνια. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων αναδείχθηκαν πολλοί νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες όπως ο Kendrick Lamar (ή αλλιώς Κ-dot) που έχει ήδη αναφερθεί και επάξια διεκδικούν μια θέση στην κορυφή.

biggie

The Notorious B.I.G(Biggie Smalls/Christopher Wallace)

Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το flickr.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα:https://www.flickr.com/photos/khoaitaychienvn/16761702841/in/photostream/ .Άδεια χρήσης Creative Commons:BY

Μέτα από αυτήν την σύντομη αναδρομή για την ιστορία αλλά και εξέλιξη του είδους της ξένης ραπ,μια παραπάνω εμπλουτισμένη εξιστόρηση των καριέρων τους αξίζουν οι 2Pac(Tupac)αλλά και o Biggie Smalls(Notorious B.I.G).Οι ήδη αναφερόμενοι ράππερς που συγκλόνισαν τον παγκόσμιο χώρο μουσικής με το πολύ δύσκολο background τους,αλλά και τον τρόπο ζωής που διηγούνταν στα τραγούδια τους.

Tupac Shakur

Ο Tupac,με το πραγματικό του όνομα να είναι Λεσέιν Πάρις Κρουκς(Lesane Parish Crooks) γεννήθηκε στις  16 Ιουνίου 1971 στο East Harlem της Νέας Υόρκης.Ο Λεσέιν πήρε το πιο περίφημο από τα ψευδώνυμα του,Tupac,από έναν αρχηγό της φυλής των Ίνκα καθώς μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που άνηκαν στους Μαύρους Πάνθηρες όπως και η μητέρα του,η οποία τον μεγάλωσε μόνη της,μετά από την εγκατάλειψη τους από τον πατέρα του όταν εκείνος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία.Άξιο αναφοράς είναι ότι η μητέρα του Τούπακ ήταν έγκυος,βρισκόταν στην φυλακή λόγω της μοναξιάς που ένιωθε,ο Τούπακ στράφηκε στην μουσική .Εκεί ξεκίνησε την πολύ πετυχημένη καριέρα του από τους Digital Underground το 1990.Βλέποντας πως δεν έπαιρνε την απήχηση την οποία επιθυμούσε,αποχώρησε και αμέσως μετά έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «2Pacalypse now», το οποίο έγινε τελικά χρυσό και ξεχώρισε το σινγκλ «Brenda’s Got a Baby». Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο «Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.», ο οποίος τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και τον καθιέρωσε ανάμεσα στους κορυφαίους της ραπ. Πούλησε τελικά πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα στις Η.Π.Α. και ξεχώρισε το χιτ «Keep Ya Head Up».

Όμως δεν άργησαν τα μπλεξίματά του με τον νόμο καθώς στις 30 Νοεμβρίου 1994,με την αυξανόμενη δημοσιότητα του να ανεβαίνει όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα να ενοχλήσει πολλούς,πυροβολείται έξω από στούντιο ηχογράφησης.Εκείνη την εποχή ο Notorious B.I.G και ο Τούπακ,ήταν πολύ καλοί φίλοι και το μέρος που οι πυροβολισμοί έγιναν ήταν σε ένα από τα πολλά «στέκια» του Biggie που ηχογραφούσε μουσική στην λεγόμενη East Coast. Σαν από θαύμα, συνήλθε από τα τραύματα του και τα επόμενα δύο χρόνια δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια. Στις 14 Φεβρουαρίου 1995 οδηγήθηκε στη φυλακή, για σεξουαλική επίθεση καθώς και για άλλες κατηγορίες,και εκεί ήταν που άκουσε το τραγούδι που πολλοί λένε πως ξεκίνησε την διαμάχη μεταξύ West-East Coast αλλά και την διαμάχη μεταξύ του Biggie και Τupac,Who Shot Ya?
Από την φυλακή αποφυλακίστηκε στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου με εγγύηση του Suge Knight, ιδιοκτήτη της Death Row Records. Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης παγκοσμίως που ένα άλμπουμ του καταφέρνει να φτάσει στο νούμερο ένα των αμερικανικών τσαρτ, ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Συγκεκριμένα το «Μe against the world» που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου 1995, ήταν στην πρώτη θέση του Billboard από την 1η Απριλίου έως τις 28 Απριλίου του ίδιου έτους.
Στις 13 Φεβρουαρίου 1996 κυκλοφόρησε το «All Eyez on Me», το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τον Αύγουστο του 1996 τελείωσε την παραγωγή του τελευταίου του άλμπουμ (The Don Killuminati: The 7 Day Theory), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο και το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ του 2pac που φτάνει στο νούμερο 1 του Billboard.
Ο Τούπακ απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον (Mike Tyson) και του Μπρους Σέλντον (Bruce Seldon). Ο Τάισον δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του και έτσι ο αγώνας τελείωσε στον πρώτο κιόλας γύρο, αναδεικνύοντας τον ως νικητή. Αργότερα, ο Τούπακ μπήκε στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της εταιρίας του, στη θέση του συνοδηγού, κατευθυνόταν στο Club 662. Στις 11:17 καθώς περίμεναν στο φανάρι, μία άσπρη κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους και από το πίσω παράθυρο πυροβόλησαν πέντε φορές τον Τούπακ. Αμέσως εξαφανίστηκαν, ενώ η μαύρη BMW που οδηγούσε ο Σουγκ Νάιτ, ξαφνικά έβαλε μπρος, έκανε αναστροφή και συγκρούστηκε στο πεζοδρόμιο στην απέναντι λωρίδα του δρόμου. Επιτόπου, έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί και τα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και να διερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος. Ο Τουπάκ έπεσε σε κώμα και μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο, στις 13 Σεπτεμβρίου πέθανε, από εσωτερική αιμορραγία. Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος «The Don Killuminati: The 7 Day Theory». Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν ακουστεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος, του όπως πολλοί θεωρούν καλύτερου ράπερ όλων των εποχών.

Biggie Smalls

Ο Κρίστοφερ Τζορτζ Λατόρ Γουάλας έγινε ευρέως γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Notorious B.I.G. (ή Biggie Smalls, Big Poppa και Frank White) και ήταν Αμερικανός ράπερ από το Μπρούκλιν. Κατά τη διάρκεια της ζωής του και της μουσικής του καριέρας, εξέδωσε μόνο ένα άλμπουμ, αλλά μετά τον θάνατό του το 1997 κυκλοφόρησαν ακόμα τρία.
Ο Biggie γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά. Αν και ήταν καλός μαθητής επηρεασμένος από τους Jay-Z και Busta Rhymes, με τους οποίους φοιτούσε στα ίδια σχολεία, αποφάσισε να πειραματιστεί με τη χιπ-χοπ μουσική ως ράππερ. Από την αρχή, το ταλέντο του εντυπωσίασε τους συνομήλικούς του και έγινε ευρύτερα γνωστός για την ικανότητά του στο να κάνει freestyle (είδος αυθόρμητου ρυθμικού μονολόγου με μουσική), μια ικανότητά του που  τον βοήθησε αργότερα στο να δημιουργήσει ολόκληρα τραγούδια χωρίς να χρειάζεται να έχει κρατήσει σημειώσεις πριν.

Γνωστός έγινε επίσης και για την ενσωμάτωση εικόνων από τη ζωή και την καθημερινότητα του στα τραγούδια του και για το ταλέντο που είχε στην αφήγηση, γεγονότα που τον έκαναν No1 storyteller.

Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1994 με το όνομα Ready to Die. Οι καλές κριτικές και εντυπώσεις του δίσκου έκαναν γνωστό τον καλλιτέχνη, ο οποίος θεωρούνταν και θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χιπ χοπ ονόματα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Την ίδια χρονιά ο Wallace παντρεύεται με την πολύ γνωστή τραγουδίστρια της  R&B Φέιθ Έβανς και μερικά χρόνια αργότερα κι ενώ ο ίδιος έχει ήδη φύγει από τη ζωή φέρνει στον κόσμο τον γιο τους.

Όπως έχει προαναφερθεί την εποχή εκείνη η κόντρα ανάμεσα στον Tupac και τον Wallace συνεχώς αυξανόταν με τους δύο καλλιτέχνες να ανταλλάζουν επιθέσεις μέσω των τραγουδιών τους. Ο θάνατος τους από πολλούς ερμηνεύτηκε ως το ξεκαθάρισμα αυτής τους της κόντρας, αφού έγιναν και οι δύο με τον ίδιο τρόπο και με μόλις έξι μήνες διαφορά, με τις αρχές όμως να μην έχουν αρκετά στοιχεία για να τις συνδέσουν και να καταφέρουν να φτάσουν στις λύσεις τους.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα τραγούδια των παραπάνω καλλιτεχνών:

Biggie Smalls:https://www.youtube.com/watch?v=_JZom_gVfuw

Tupac:https://www.youtube.com/watch?v=wp9XvaOWB74

N.W.A : https://www.youtube.com/watch?v=TMZi25Pq3T8

Dr Dre & Snoop Dogg: https://www.youtube.com/watch?v=_CL6n0FJZpk

Kendrick Lamar: https://www.youtube.com/watch?v=LiaVWUI44Og

Βιβλιογραφία:

Ραπ Μουσική – Βικιπαίδεια

Τupac Shakur -Βικιπαίδεια

The Notorious B.I.G – Βικιπαίδεια

 

Top