Έλληνες STAND UP Κωμικοί

Το STAND UP COMEDY

Eίναι ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος που προσφέρει ψυχαγωγία σε ανθρώπους απο όλο τον κόσμο.Ξεκίνησε απο το εξωτερικό, κυρίως την Αμερική και την Αγγλία από σπουδαίους κωμικούς και έκανε μεγάλη επιτυχία.Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει και στη χώρα μας φανατικούς θαυμαστές.Στη χώρα μας ήρθε μέσα από τις «Νύχτες Κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη και σταδιακά έγινε σταθερό μέσο ψυχαγωγίας για ανθρώπους όλων των ηλικίων. Πολλοί άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα ασχολούνταιμε το STAND UP και την κωμωδία επαγγελματικά αφού είναι κάτι που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζονται σπουδές υποκριτικής.Όμως χρειάζεται διαρκείς ενασχόληση με το θέμα, πολλά σεμινάρια και πάρα πολλές ώρες συγγραφής, προκειμένου ένας κωμικός να μπορέσει να παρουσιάσει δικά του κείμενα και να κάνει συχνές παραστάσεις.

stand-up-comedy-show-neon-sign-blue-microphone-brick-wall_1262-13628

    Η δημιουργία μίας κωμικής παράστασης

Μία κωμική παράσταση τέτοιου είδους γίνεται ζωντανά μπροστά σε κοινό στο οποίο απευθείνεται ο καλλιτέχνης με στόχο να το ψυχαγωγήσει και να προκαλέσει γέλιο.Μία παράσταση συνήθως διαρκεί από σαράντα λεπτά εώς δύο ώρες στην οποία μπορεί να συμμετέχει ένας ή παραπάνω κωμικοί όχι όμως την ίδια στιγμή,φυσικά ο καθένας με δικό του
προσεκτικά γραμμένο και σχεδιασμένο κείμενο.Τα κείμενα αυτά είναι συνήθως μονόλογοι που περιλαμβάνουν διηγήσεις αστείων προσωπικών ,ή και μη ,ιστοριών από την καθημερινή ζωή των κωμικών και σύντομα αστεία που δείχνουν την άποψή τους για διάφορα θέματα.Φυσικά τα κείμενα και τα αστεία είναι μόνο δικά τους αφού ποτέ δεν κλέβουν υλικό από άλλους κωμικούς διότι είναι σαν άγραφος νόμος,δεν λένε ανέκδοτα που έχουν διαβάσει ή ακούσει και δεν υποδύονται κάποιο ρόλο.Σε κάποιες παραστάσεις υπάρχει επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό και συνομιλία όπου μπορεί να γίνει όταν ο κωμικός απευθυνθεί στο κοινό ή και όταν κάποιος θεατής μιλήσει και τραβήξει την προσοχή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κωμικός πρέπει να αυτοσχεδιάσει πάνω στις απαντήσεις που θα πάρει από το κοινό, να προκαλέσει το γέλιο αλλά να μην προσβάλει ή φερθεί άσχημα στον θεατή.
Όταν όμως κάποιος θεατής φερθεί άσχημα η δεν σεβαστεί τον καλλιτέχνη ενώ παρουσιάζει το κείμενό του ο κωμικός έχει δικαίωμα να απαντήσει όπως θέλει και σε πολλές περιπτώσεις να προβάλλει και να μιλήσει άσχημα με σκοπό να τον κάνει να σταματήσει ή να φύγει.

maxresdefault

Η αρχή ενός νέου κωμικού

Για να ξεκινήσει κάποιος το Stand up, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα Open Mic. Τα open mic είναι βραδιές όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, και έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα κείμενο του διάρκειας 5 λεπτά έως 10 λεπτά. Mε την συμμετοχή σε open mic νέοι κωμικοί αποκτούν εμπειρία, βλέπουν τις ικανότητες τους, και τους δίνεται η δυνατότητα να δούνε επαγγελματίες,η όχι, κωμικούς. Σημερινά comedy clubs στην Ελλάδα ειναι το Gazi comedy club και το Premise comedy club και το Λος Αντζελε comedy club στα οποια συμμετέχουν πολλοί κωμικοί.

Κάποιοι από τους καλύτερους κωμικούς στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω 6:

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΤΖΑΡΑΚΗΣ
Ο καλύτερος σύμφωνα με το κοινό αλλά και κατά την γνώμη μου κωμικός στην Ελλάδα είναι ο Δονύσης Ατζαράκης.
Ο Διονύσης έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ, Σκηνοθεσία, Υποκριτική και Media Governance.Ασχολείται επαγγελματικά με το STAND UP κάνοντας παραστάσεις ,έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση όπου έκανε ένα πρόγραμμα που απασχολούσε το STAND UP και τον κινηματογράφο.Αυτές τις μέρες εκτός από τις παραστάσεις κάνει βίντεο που ανεβάζει στο Youtube και ασχολείται με τα γυρίσματα μιας νέας κωμικής σειράς.Ο Διονύσης είναι ένας από τους νέους κωμικούς ,έχει ,πολλές ιδέες και έχει εισάγει το δικό του στυλ και τις δικιές του πινελιές στα stand up του.Μια παράσταση του ονομάζεται το το παλικάρι.Επίσης κάνει παραστάσεις στο premise club.

.       διονθσης

ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΣΦΗΣ
Εξίσου καλός και αγαπητός από τον κόσμο κωμικός είναι ο Λάμπρος Φισφής.Με ευρωπαϊκή πορεία στο STAND UP είναι ένας κωμικός που έχει την στόφα του καλού stand up.
Εξαιρετικά ταλαντούχος διαθέτει ένα πηγαίο ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό και τα έξυπνα punchlines που τα ντύνει υπέροχα με λίγα αλλά γλαφυρά ψήγματα από physical comedy.Οι παραστάσεις του Λάμπρου είναι πάντα γεμάτες απο κόσμο και προσφέρει στο κοινό του πολύ γιέλο.Μια παράσταση του ονομάζεται <<ΝΑ ΤΟ ΦΩΣ>> ,επίσης παίζει στο premise comedy club με το κάψε το σενάριο.

FISFIS-copy_Easy-Resize.com_

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι ο πιο ατόφιος κωμικός την συγκεκριμένη στιγμή και ο μόνος που έχει καταλάβει καλύτερα από όλους το τι θέλει ο θεατής να δει και να ακούσει.Ξεχωρίζει για την αίσθηση καταιγισμού που δημιουργεί με συνεχής ατάκες και αστεία από τον καθημερινό κόσμο των σχέσεων και της ζωής γενικά.Μια παράσταση του είναι το <<Τάιμινγκ>>.

Giorgos-Xatzipavlou-1

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΥΒΕΛΑΣ
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας είναι με διαφορά ο καλύτερος υποδητής προσώπων στη χώρα μας. Ο Αλέξανδρος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και κωμικός.
Επίσης εύστοχος και ακριβής στην δημιουργία αυτοσχέδιων διαλόγων. Εκτός από μιμήσεις διάσημων ατόμων εμπλουτίζει την
κωμωδία του με δικές του παρατηρήσεις αλλά και μιμήσεις γνωστών-άγνωστων χαρακτήρων όπως π.χ. ο μεθυσμένος θείος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ο Αλέξανδρος κάνει stand up για το NETWIX με τη σειρά του YOUTUBE που λέγεται <<Πάρε πέντε>>.Μια παράστασή του είναι ο <<Οδηγός Επιβίωσης>>.

*** SPORT FM ***

ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΑΡΙΝΗ
Η Χρύσα Κατσαρινή είναι μια υπέροχη κωμικός και μια απο τις πιο δυναμικές θηλυκές παρουσίες στον χώρο.Παρουσιάζει της γνώμης της με θάρρος στηρίζοντας την ισότητα των δύο φύλων και κατακρίνει κάθε είδους σεξισμού. Στη σκηνή ασχολείται με τον αυτοσαρκασμό, τις σχέσεις των δύο φύλων και δεν διστάζει να μιλήσει για ιστορίες από την ζωή της.Είναι πολύ αστεία και συμπαθητική.Η Χρύσα συμμετέχει σε παραστάσεις στο premise comedy club και μια πολύ ωραία παράστασή της ονομάζεται <<Ότι πολυτιμότερο έχω>>.

photo_9

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ
Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι εξαιρετικός στον κωμικό αυτοσχεδιασμό. Ασχολείται με το STAND UP από το 2013 κάνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Μαιευτήριο Comedy Club» στην Θεσσαλονίκη.Επειδή είναι και χημικός συμμετέχει και σε παραστάσεις των “Science Reactors”
και των “Stand Up Science”, όπου συνεργάζονται κωμικοί και επιστήμονες για να βοηθήσουν στην επικοινωνία της επιστήμης με έναν πιο αστείο και διασκεδαστικό τρόπο.Μια πολύ καλή παράσταση του λέγεται <<Μάχες με νεράιδες>>.

Το STAND UP COMEDY είναι μια μορφή ψυχαγωγίας που καθηλώνει τον κόσμο και όλο και περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται να το δούν αλλα και να ασχοληθούν με αυτό.
Για αυτόν το λόγο πιστέυω πως θα εξελιχθεί και άλλο στη χώρα μας ώστε όλοι θα βλέπουν τέτοιες παραστάσεις.

 

 

11 kwmikoi eksomologoyntai sto Luben TV

 

Στέλιος Πουλέρες , Σ. Π. (2017) Ο ΚΑΛΎΤΕΡΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ  STAND UP  ΚΩΜΙΚΌΣ .Διαθέσιμο από: < https://menshouse.gr/prosopa/71374/pios-ine-o-kalyteros-ellinas-stand-komikos-poll> [ τελευταία πρόσβαση: 12 Ιανουαρίου 2020]

Top