Το μυστηριώδες «σύννεφο» στο βόρειο μέρος του Κρόνου αλλάζει χρώμα!

kronos

Είναι η πρώτη τέτοια αλλαγή σε ολόκληρο το σύμπαν που παρατηρήθηκε.Η μυστήρια αυτή δομή του πλανήτη Κρόνου η οποία βρίσκεται στο βόρειο πόλο έγινε ακόμη πιο περίεργη,αλλάζοντας το χρώμα της.Το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο πλανήτη!

hexagon-changed

 

 

Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το “εξάγωνο” που δημιουργείται κυρίως από γρήγορα στροβιλιζόμενα σύννεφα αερίων .Μέσα σε 4 χρόνια,το εξάγωνο του Κρόνου έχει αλλάξει το χρώμα του από μπλε σε χρυσό.

Μέχρι στιγμής,θεωρείται οτί οφείλεται σε κλιματικές αλλαγές,συγκεκριμένα η προετοιμασία για το θερινό ηλιοστάσιο του επόμενου έτους!

Αυτό κυρίως συμβαίνει,διότι το φως του Ήλιου πέφτει με διαφορετικό τρόπο στο βόρειο πόλο του πλανήτη και συμβάλει στην δημιουργία αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Μία απάντηση σε αυτό το μυστήριο είναι η εξής : Ο κρόνος αρχίζει να μοιάζει κατά κάποιον τρόπο στη γη,δηλαδή αρχίζει να αποκτάει εποχές οπού η μία εποχή διαρκεί 29χρόνια!

Λοιπόν, πώς ακριβώς γίνεταιαυτή η αλλαγή;Πιστεύεται ότι το εξάγωνο λειτουργεί περίπου όπως ένα φράγμα, αποτρέποντας την ομίχλη ή σωματίδια που παράγονται στο εξωτερικό από το να περάσουν μέσα.Ετσί,ξεχωρίζει την “θερμή” εποχή από την “ψυχρή”.

Μπορούμε να δούμε την «μαγική» αυτή αλλαγή στο παρακάτω βίντεο:

 

 

 

Οι πληροφορίες και οι εικόνες αντλήθηκαν από τα webpages :

SCIENCE-ALERT => http://www.sciencealert.com/saturn-s-mysterious-hexagon-has-changed-from-blue-to-gold-and-no-one-knows-why

NASA => https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20130429.html

Βίντεο του YouTube από τον χρήστη «GeoBeat News» https://www.youtube.com/watch?v=3nfzWXL2Zfw

Top