Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία
Η εικόνα αυτή έχει αντληθεί από το Pexels.com και η αρχική πηγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-salad-in-plate-257816/ . Άδεια χρήσης Creative Commons: CCO
Η χορτοφαγία στις μέρες μας δεν είναι από όλους αποδεκτή διότι πολλοί πιστεύουν ότι φέρει πολλά αρνητικά στην υγεία μας. Η αλήθεια όμως είναι πως η χορτοφαγία δεν βλάπτει αλλά ωφελεί την υγεία μας.
Τι σημαίνει όμως χορτοφαγία;
Όταν κάποιοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν την χορτοφαγική διατροφή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουν από την διατροφή τους το κρέας και τα θαλασσινά. Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες χορτοφάγων που αποφεύγουν οποιοδήποτε ζωικό προϊόν.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χορτοφάγων είναι τρεις:
- Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία (vegetarian) : Οι χορτοφάγοι αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
- Γαλακτο-χορτοφαγία (vegetarian) : Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα
- Αυστηρή χορτοφαγία (vegan) : Οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν.
Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος αλλά περισσότερες διαιτητικές ίνες και βιταμίνες C. Άρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες κινδύνου από παχυσαρκία, ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, κάποιους τύπους καρκίνου, ασθένειες του εντέρου και καρδιαγγειακές παθήσεις
Μύθοι της χορτοφαγικής διατροφής
1: Οι χορτοφάγοι δεν περνούν αρκετές πρωτεΐνες
Εννοείτε πως υπάρχουν τροφές οι οποίες μας προσφέρουν πρωτεΐνες. Για έναν vegetarian οι αντικαταστάτες του κρέατος είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα , τα όσπρια , ξηροί καρποί, δημητριακά, η μη μεταλλαγμένη σόγια και τα λαχανικά. Για έναν vegan είναι όλα , εκτός των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Για να γίνει όμως σωστή κατανάλωση πρωτεϊνών πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών
2: Οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου δεν έχει να κάνει με την χορτοφαγία και δεν είναι ποιο συχνή σε χορτοφάγους.
Ο σίδηρος εκτός από τις ζωικές τροφές (κόκκινο κρέας κ.λπ.) υπάρχουν και στις φυτικές τροφές(πράσινα λαχανικά , όσπρια, φρούτα ) . Επίσης, χορτοφαγικές συνήθεις περιέχουν βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου (π.χ. τα φασόλια, η σαλάτα ντομάτας και το μπρόκολο περιέχουν βιταμίνη C αλλά και σίδηρο )
3: Οι χορτοφάγοι παίρνουν ασβέστιο μόνο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Μπορεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα να μας προσφέρουν ασβέστιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη πηγή ασβεστίου. Ας σκεφτούμε ότι οι vegan που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα από κάπου θα πρέπει να πάρουν ασβέστιο. Οι φυτικές τροφές που καταναλώνουν οι χορτοφάγοι περιέχουν αρκετό ασβέστιο. Κάποιες τέτοιες τροφές είναι : το λάχανο, τα χόρτα, η μελάσα, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα.
4: Οι χορτοφάγοι δεν έχουν έλλειψη βιταμίνης B12
Αυτή η βιταμίνη υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα και είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη αναιμίας. Για αυτό τον λόγο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι αδύνατη. Όμως επειδή η χορτοφαγική διατροφή περιέχει φυλλικό οξύ, μπορεί να καλύψει την ανάγκη για βιταμίνη B12.
Βιβλιογραφία:
YGEIANEWS.GR, (2013). Τέσσερις μύθοι για την χορτοφαγία. Διαθέσιμο από: < http://www.ygeianews.gr/node/4036 > [Τελευταία πρόσβαση: 17 Οκτωβρίου 2017]
msn ευ ζην, (2016). 15 οφέλη της χορτοφαγίας. Διαθέσιμο από: < https://www.msn.com/el-gr/health/nutrition/15-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82/ss-AA8eihK#image=10 > [ Τελευταία πρόσβαση: 17 Οκτωβρίου 2017]