Το ΓΕΛ Βραχναιίκων πηγαίνει Σινεμά

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο κέντρο Veso Mare, προκειμένου να παρακολουθήσουν παιδιά όλων των τάξεων την εκπαιδευτική ταινία <<Καλάβρυτα 1943>>.

Το πρωί προηγήθηκε εκκλησιασμός όλου του σχολείου στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Βραχνεΐκων εν όψει της εορτής του πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέα.

Η ταινία άρχισε με την τεχνική του flash-back, με μια μαρτυρία ενός επιζώντος από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Εκείνη την εποχή η χώρα μας βρισκόταν υπό κατοχή των Γερμανών και τα γεγονότα διαδραματίζονται από την οπτική γωνία ενός παιδιού. Προβάλλεται η κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, καθώς και τα συναισθήματα των κατοίκων. Μέσα σε όλη αυτή την ταραχή, παρουσιάζεται η μεγαλοψυχία ενός Αυστριακού στρατιώτη, ο οποίος ελευθέρωσε τις γυναίκες και τα παιδιά από το φλεγόμενο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Ενώ δέχτηκε επίπληξη από τον ανώτερό του, έδειξε συμπόνια στην κατακτημένη χώρα .Αιτία του ολοκαυτώματος ήταν η προηγηθείσα  δολοφονία των 76 Γερμανών από τους Αντάρτες.

Τα συναισθήματα που μας προκλήθηκαν από την ταινία ήταν ανάμεικτα, καθώς τα γεγονότα που παρουσιάζονταν ήταν αμφιλεγόμενα .Μερικές κριτικές υποστηρίζουν ότι η ιστορία με τον αυστριακό ήταν αληθινή, ενώ άλλες κατακρίνουν αυτό το γεγονός. Πολλοί πιστεύουν ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πλευρά των Ελλήνων.

Γενικότερα, ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να φωτίσει ολόπλευρα τα γεγονότα, να μας κινητοποιήσει νοητικά και να μας βάλει σε διαδικασία κριτικής .

Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!

 

Δημοσιογραφική  ομάδα:  Αγγελική Παπακωνσταντοπούλου, Κατερίνα Τσεκούρα, Χαρά Παναγιωτοπούλου,  Βασιλική Παπαθανασοπούλου, Κατερίνα Μαρίνη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης