Το λειτούργημα του δασκάλου

Το επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού μπορεί να χαρακτηριστεί και ως λειτούργημα.

Η σχέση μεταξύ δασκάλου-μαθητών είναι αμφίδρομη καθώς υπάρχει έντονα στο στοιχείο της αλληλεπίδρασης και ο δάσκαλος μαθαίνει από τους μαθητές του.

Ο καλός δάσκαλος οφείλει να μεταλαμπαδεύει τη γνώση και να ρίχνει το σπόρο για να ανθίσουν τα «λουλούδια του».

Γίνεται η γέφυρα να περάσουν απέναντι στη γνώση οι μαθητές του.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Ο σωστός δάσκαλος ακούει, αντιλαμβάνεται τις απορίες και μαθαίνει και ο ίδιος μέσα από αυτές.

Για να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για το εκάστοτε αντικείμενο στους μαθητές του οφείλει ο ίδιος να δείχνει καθημερινά το πάθος, την αγάπη και τον ενθουσιασμό για το λειτούργημά του.

Μέσα από το παράδειγμά του θα εμφυσήσει τη δίψα για μάθηση…

Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμά του πρέπει να είναι η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε παιδιού και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών του. Δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε ‘’καλούς’’ και ‘’κακούς’’ μαθητές αλλά πιστεύει στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός.

Ο σημερινός δάσκαλος δεν έχει πια το ρόλο της αυθεντίας….

Μπορεί να είναι προσιτός και φιλικός χωρίς να χάνει την πυγμή του. Το χαμόγελο και η καλή διάθεση βοηθάει πολύ σε αυτό….!

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση του μαθήματος του. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται αμέσως την ετοιμότητά του και την οργανωμένη δομή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο σωστός επαγγελματίας δάσκαλος χαρακτηρίζεται από εργασιακό ήθος και δεν βλέπει τη δουλειά του σαν αγγαρεία. Επιπρόσθετα οφείλει να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται διαρκώς σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εάν διαθέτει υπομονή, επιμονή και αγάπη για το λειτούργημά του είναι δεδομένο πως οι μαθητές του θα τον λατρέψουν και έτσι ο πρωταρχικός στόχος και έχει επιτευχθεί.

Ας μην ξεχνάμε πως οι γονείς μας εμπιστεύονται τα ‘’διαμάντια’’ τους προκειμένου να τα επιστρέψουμε ακόμα πιο λαμπερά πίσω σε αυτούς…

Ας μην τους απογοητεύσουμε…

 

Μια δασκάλα ονειροπόλα…

 

Καραποναρλίδου Μαρία

Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Msc. Πολιτισμική ετερότητα και εκπαίδευση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης