Διεθνής Ημέρα Πτήσης Του Ανθρώπου Στο Διάστημα

εικόνα:pixabay

Διεθνής Ημέρα Πτήσης Του Ανθρώπου Στο Διάστημα

Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκάγκαριν έγινε επίσημα ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη για πρώτη φορά. Και έτσι σηματοδότησε την αρχή της περιήγησης του ανθρώπου στο διάστημα έως και σήμερα.

β

Κέδρος, ήταν το κωδικό όνομα του Ρώσου ταξιδιώτη ο οποίος επιβιβάστηκε στο διαστημόπλοιο του, το Βόστοκ 1, στις 09:07  ώρα Μόσχας, με αποστολή να κάνει το γύρω της υδρόγειου σφαίρας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Γιούρι δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο το πιλοτηρίου γιατί οι επιστήμονες ήξεραν ότι μπορεί πολλές φορές οι συνθήκες στις διάφορες περιοχές της Γης να γίνουν δύσκολές και να μην μπορεί να χειριστεί το σκάφος για αυτό καθοδηγούνταν λίγο από κάποιους επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου στην Γη.

Μετά από 25 λεπτά από την εκτόξευση, το σκάφος του μπήκε στην ελλειπτική τροχιά και έτσι μπορούσε να θαυμάσει την θέα άφοβα.

Μετά από 67 λεπτά οι επιστήμονες έδωσαν εντολή το σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες του για να αρχίζει να προετοιμάζεται σιγά σιγά για την επιστροφή του στην Γη.

Ο Γιούρι Γκάγκαριν δεν έκανε την επιστροφή του στην Γη συνηθισμένη, αντί να προσγειωθεί με το διαστημόπλοιό του μαζί, εκτινάχτηκε με εκτινασσόμενο κάθισμα από απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη Τακταρόβα με αλεξίπτωτο. Η αποστολή του έλαβε τέλος στις 10:55 ώρα Μόσχας και διήρκησε συνολικά 108 λεπτά.μ

Τα επόμενα χρόνια ο Γιούρι έλαβε πλήθος τιμών και βραβείων με σημαντικότερο το μετάλλιο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Έφυγε από τη ζωή το 1968, όταν το αεροσκάφος που πετούσε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Παρ’ όλα αυτά, το όνομα του είναι γραμμένο στις σελίδες της ιστορίας και αποτέλεσε σημαντική αφετηρία στην εξέλιξη της προόδου του Ανθρώπου στη σχέση του με το Διάστημα. Οι πρώτες του λέξεις σε αυτό το σύντομο «ταξίδι» ήταν «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη»…

                                                                                                                                                                                            Μαρία Δελλή

Πηγές…
https://www.google.com/search?q=%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9+%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9&tbm=isch&ved=2ahUKEwi5kqPnqY73AhWX57sIHWS3D5MQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9+%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9&gs_lcp=CgNpbWcQAzoFCAAQgAQ6CAgAELEDEIMBOggIABCABBCxAzoECAAQAzoECAAQQzoLCAAQgAQQsQMQgwE6BAgAEB46BAgAEBg6BggAEAUQHlCDtC9Ym94vYLjhL2gBcAB4AYABnwSIAdohkgELMC4zLjUuNS4xLjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABAMABAQ&sclient=img&ei=1FVVYrnYGpfP7_UP5O6-mAk&bih=569&biw=1280#imgrc=mTrCH4xZ12gBFMhttps://thesafiablog.com/2019/04/12/12-april-worldday/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης