Η Παναγία Τσαμπίκα

Λίγα λόγια για τον ναό

Βρίσκεται στο ανατολικό σημείο της Ρόδου, κοντά στο χωριό της Αρχαγγέλου. Οι μονές είναι δύο, μία παλιά και μία νέα που ονομάζονται από τους ντόπιους,  Ψηλή και Χαμηλή.

516cc1cae97ea9bed884eaa8ecdde440-M

Η ιστορία της εικόνας

Ένας βοσκός καθόταν σε μία πεδιάδα στο χωριό της Αρχαγγέλου, όταν είδε να πετούν τσάμπες δηλαδή σπίθες ψηλά στον λόφο. Περίμενε να δει μήπως και το φως κουνιόταν κάποια στιγμή αλλά τίποτα. Φοβισμένος μήπως υπήρχαν κλέφτες, κάλεσε συγχωριανούς του με όπλα να ανέβουν και να δουν τι γίνεται. Είδαν τότε μία εικόνα της Παναγίας καθισμένη σε ένα κυπαρίσσι και ένα καντήλι αναμμένο. Τότε διαδόθηκε παντού η φήμη αυτή και όλοι ανακάλυψαν πως είχε χαθεί μία τέτοια εικόνα από  την Κύπρο. Οι επίτροποι που ήρθαν την πήραν πίσω αλλά αυτή επέστρεφε πάντα στη Ρόδο. Για λόγους  ασφαλείας ωστόσο η θαυματουργή εικόνα δεν φυλάσσεται στον λόφο αλλά στην Παναγιά Τσαμπίκα τη Χαμηλή.

 

Γιατί είναι θαυματουργή;

Πολλές γυναίκες πηγαίνουν σε μία από τις δύο μονές και τάζουν στην Παναγία να τις βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί γείτονες Οθωμανοί πιστεύουν στην Παναγία και ζητούν να τις τιμήσει με ένα παιδί. Το ίδιο συνέβηκε με έναν Τούρκο πασά, η γυναίκα του δε μπορούσε να κάνει παιδιά , ζήτησε από την Παναγία ένα θαύμα, έφαγε το καντηλάκι της Παναγίας και μετά από λίγο η γυναίκα του έμεινε έγκυος. Ο πασάς  πίστεψε ότι το παιδί ήταν δικό του , επειδή κρατούσε το φυτιλάκι της Παναγίας στα χεράκια του. Για αυτό χάρισε όλα τα κτήματα που βρίσκονται γύρω από τον ναό στην Εκκλησία.

 

Γράφουν οι μαθητές του Α1 Εγγλέζου Ραφαηλία και Κατσουρός Δημήτρης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης