Ποιος είναι ο Αϊ -Βασίλης;

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο αγαπημένος άγιος των παιδιών. Το διαχρονικό ερώτημα για την ύπαρξή του δεν αφορά μόνο την προσφορά των δώρων, αλλά και τη σχέση του κοκκινοφορεμένου με την άσπρη γενειάδα παππού, με την ελληνική χριστιανική παράδοση. Καμία σχέση!
Άλλος ο Άγιος Βασίλης της Ορθοδοξίας και άλλος ο Santa Claus, ο Άγιος Βασίλης της Δυτικής Ευρώπης

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ 

Στη χώρα μας ταυτίζεται με τον Μέγα Βασίλειο από την Νεοκαισάρεια του Πόντου . Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. από οικογένεια χριστιανική και εύπορη,. Ο πατέρας του Βασίλειος, ήταν καθηγητής ρητορικής και η μητέρα του Εμμέλεια, ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας. ο οποίος έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα.
΄Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων. Σπούδασε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη θεολογία και νομικά και αργότερα στην Αθήνα φιλοσοφία, ρητορική, αστρονομία, ιατρική και γεωμετρία.
Αργότερα, έγινε μοναχός, στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και τέλος, επίσκοπος της Καισαρείας.
Ο Μέγας Βασίλειος ό,τι δίδασκε το εφάρμοζε στη ζωή του, προσπαθώντας να παραδειγματίσει το λαό του.
Στη μεγάλη πείνα του 367, όπου χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, ανάγκασε τους πλουσίους ν’ ανοίξουν τις αποθήκες τους και να μοιράσουν τα τρόφιμα σε καταυλισμούς που είχε φτιάξει ο ίδιος , ενώ βοηθούσε τους αρρώστους με την ιδιότητα του γιατρού.
Ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Άρρωστος βαριά, πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 379 βυθίζοντας το λαό δε βαθιά θλιψη.
Γιορτάζουμε τη μνήμη του την 1η Ιανουαρίου .

« Ο ευρωπαϊκός Αϊ – Βασίλης»

Στο δυτικό πολιτισμό ο Άγιος Βασίλης ( Santa Claus) ταυτίστηκε με τον άγιο Νικόλαο ,ο οποίος φημιζόταν για το φιλανθρωπικκό του έργο. Για όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα, επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Στην Ελλάδα τον δεχόμαστε την Πρωτοχρονιά , γιατί είναι η ημέρα της εορτής του αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας « Πατέρας των Χριστουγέννων». Με το πέρας των αιώνων ,οι λαοί των δυτικών χωρών πρόσθεσαν στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, στοιχεία από τους δικούς τους πολιτισμούς και τις δικές τους λαϊκές παραδόσεις.

Η μορφή του Santa Claus που ξέρουμε όλοι πλέον, διαμορφώθηκε από τον αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος του γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης