Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης
ΠΗΓΗ: Sport24
Από τα παλιά χρόνια ο αθλητισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου . Η ενασχόληση με ένα ομαδικό ή ένα ατομικό άθλημα είναι ευργετική,τόσο για την σωματική όσο και για τη πνευματική υγεία του ανθρώπου.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στην Αθήνα από 6-15 Απριλίου του 1896. Κεντρικός χώρος της διοργάνωσης ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα αγωνίσματα που έγιναν εκεί ήταν , ο στίβος , η άρση βαρών και η πάλη. Από τον Μαραθώνα ξεκίνησαν τα αγωνίσματα της ποδηλασίας σε δημόσιο δρόμο και του Μαραθωνίου .Οι αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο .
Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στο Μαρούσι 12 Ιανουαρίου 1873 . Ήταν Μαραθωνοδρόμος και εθνικός ήρωας. Προέρχονταν από φτωχή αγροτική οικογένεια . Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας νερό. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του ,γεγονός που εξέπληξε στους ανωτέρους του. Εξαιτίας αυτού έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την προτροπή του διοικητή του ,Παπαδιαμαντόπουλου ,που ήταν και αθλητικός κριτής.
Στον Μαραθώνιο συμμετείχαν 13 δρομείς από την Ελλάδα και 4 από άλλα έθνη. Ο Λούης κατάφερε να κερδίσει με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δεύτερα .Ο Λούης μπήκε στο στάδιο και ο λαός τον υποδέχθηκε φωνάζοντας και χειροκροτώντας . Τον κέρναγαν κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά και πορτοκαλάδα. Πολλοί του έταζαν κοσμήματα. Ο Βασιλιάς τον ρώτησε τι δώρο θέλει να του προσφέρει και εκείνος του απάντησε : « Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό. »
Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες γύρισε στο χωριό του και έζησε μία ήρεμη ζωή ως αγρότης και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός . Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.
Τον καλούσαν συχνά σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο.Εμφανίζονταν πάντα φουστανελάς και με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Την 1η Αυγούστου 1936 προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκε και του προσέφερε ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα και εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.Ο Σπύρος Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, στις 26 Μαρτίου 1940.
ΠΗΓΗ: ΡΕΜΑΤΙΑ
Πηγές
Σαν σήμερα.gr
Βικιπαίδεια.gr
Νεοελληνική λογοτεχνία Κωνσταντίνου Μάντη
© SanSimera.gr
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/625
© SanSimera.gr
Μπράβο για τις ενδιαφέρον πληροφορίες που μας λες για τον Σπύρο Λούη!!!
Είναι ένα πολύ ωραίο άρθρο με πολλές πληροφορίες για τον Σπύρο Λούη που δε γνώριζα!!!!
Πολύ ωραίο άρθρο για την βιογραφία του Σπύρου Λούη!
Πάρα πολύ ωραίο άρθρο! Έμαθα αρκετές πληροφορίες για τον Σπύρο Λούη που δεν γνώριζα!
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Είχε αρκετές πληροφορίες για τον Σπύρο Λούη που δεν ήξερα. Μπράβο, εξαιρετική δουλειά