ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Μια μέρα σε σπίτι του 19ου αιώνα

 

Πώς θα ήταν μια μέρα σε αυτό το σπίτι;

Αυτό που είδαμε στην επίσκεψή μας στο Μουσείο Μπενάκη εκείνη την εποχή συνήθως ήταν μικρά τα σπιτάκια, δεν είχαν πολύ χώρο, οπότε οι ανέσεις θα ήταν σίγουρα πιο λίγες από ότι είναι τώρα. Ήταν άβολο ότι δεν είχαν ρεύμα, ούτε θέρμανση. Δε φαντάζομαι πώς μπορεί να ήταν η ζωή χωρίς ζέστη ή ίντερνετ και τηλεόραση, ούτε καν κινητό..
Οπότε η μέρα μας θα είχε παιχνίδια στους δρόμους, από το σχολείο και μετά, και ευτυχώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα για να προσέχουμε τόσο όσο τώρα, ούτε κίνηση και φανάρια.
Τα ρούχα τους ήταν αρκετά βαριά και παράξενα, με φουστανέλες και περίεργες μπλούζες.Είναι όμως λογικό αφού δεν υπήρχαν καλοριφέρ, μόνο τζάκια στα σπίτια, και τα ζεστά ρούχα ήταν απαραίτητα. Ελπίζω μόνο το καλοκαίρι να τα έβγαζαν γιατί και το νερό δεν είχε πάει σε όλα τα σπίτια, οπότε και το μπάνιο θα ήταν πιο δύσκολο.
Τα έπιπλα ήταν περίπου ίδια με τα δικά μας, αλλά πολύ απλά και δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει κανείς μέσα σε αυτό το σπίτι.Οπότε ,μόλις έφευγε η μέρα, θα έπρεπε να πέσουν όλοι για ύπνο χωρίς ηλεκτρονικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η ζωή σε ένα σπίτι του 19ου αιώνα θα ήταν καλή ,αλλά σίγουρα όχι καλύτερη από τη ζωή σήμερα.

 

IMG_20210607_112708IMG_20210607_110639

ΠΗΓΗ:Αρχείο Ματίνας Φριλίγκου

Ορφέας Γκαβάς

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης