Η ΠΟΜΠΗΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Πομπηία της Αλεξάνδρειας

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια μεγάλη ,αρχαία φαραωνική πόλη που είχε μείνει κρυμμένη για αιώνες.

ypo

Η πόλη χτίστηκε πριν 3.400 χρόνια όταν βασιλιάς ήταν ο Αμενχοτέπ ΄Γ ένας από τους ισχυρότερους Φαραώ της 18ης Δυναστείας. Ο Πίτερ Λακοβάρα , ο διευθυντής του αμερικάνικου ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής κληρονομιάς και Αρχαιολογίας , σχολίασε πώς η κατάσταση που βρέθηκε η πόλη , και ο μεγάλος αριθμός αντικειμένων θυμίζουν μια άλλη διάσημη πόλη : << Είναι σαν μία αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία>>. Στην περιοχή βρέθηκαν πολλοί φούρνοι και καμίνια για την κατασκευή γυαλιού και κεραμικών , καθώς  επίσης και πολλά κομμάτια από αγάλματα.

Η ανακάλυψη της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη  ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί τρεις περιοχές: στην πρώτη περιοχή εντοπίστηκαν χώροι αποθήκευσης και προετοιμασίας φαγητού, με φούρνους. Η δεύτερη περιοχή περιβάλλεται από κυματιστό στο τείχος, μία μορφή αρχιτεκτονική που είναι γνωστή στην περιοχή των Θηβών της Αιγύπτου . Στο τείχος υπάρχει μία είσοδος που δείχνει ότι ήταν χώρος που είχε μέτρα ασφαλείας. Στην τρίτη περιοχή εντόπισαν εργαστήρια παραγωγής ωμοπλίνθων για οικοδομές καθώς και αντικείμενα μικροτεχνίας , κοσμήματα, διακοσμητικά στοιχεία κ.α.  Βρέθηκαν εργαλεία και αντικείμενα που έχουν σχέση με ύφανση.

Από τα ευρήματα φαίνεται πως ήταν μία ακμάζουσα κοινότητα, με επιμελημένα και πλούσια, κεραμικά αγγεία, κοσμήματα , σκαραβαίους κ.α.

Η αρχαιολογική σκαπάνη , έφερε στο φως ένα μεγάλο επιχρυσωμένο ψάρι , που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση και ίσως αποτελούσε αντικείμενο λατρείας.

Πηγή κειμένου: ageliaforos.com

 

Ωμοπλίνθων= πλίθος από πηλό που δεν έχει ψηθεί σε καμίνι, αλλά έχει στεγνώσει στον ήλιο.

Σκαραβαίος: έντομο, στην αρχαία Αίγυπτο συμβολίζει την Ανάσταση.

 

Αφρική

 

Πηγές εικόνων: ertnews.gr , elefterostypos.gr

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης