ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

                                                                                                                                          ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΧριστούγενναΑφρικήypol

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Ολλανδία ή Κάτω Χώρες,

Πρωτευουσα:Άμστερνταμ

Πληθυσμος:17,28 εκατομμύρια

Νόμισμα: Ευρώ

Επίσημη γλώσσα: Ολλανδικά

Το ευρωπαϊκό τμήμα  των Κάτω Χωρών, ευρέως γνωστό ως Ολλανδία ,έχει έκταση  41.543km2  και πληθυσμό περίπου 16.904.600 άτομα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική  Ευρώπη, συνορεύει με την Γερμανία και το Βέλγιο και βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα .Για την ακρίβεια σχεδόν το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

                                                      ΚΛΙΜΑ

poster_2021-03-17-023656

 

 Το κλίμα της Ολλανδίας είναι ωκεάνιο .Βρέχει όλες τις εποχές (εκτός από τον χειμώνα ).Οι διαφορές θερμοκρασίας είναι πολύ μικρές όλες τις εποχές.

                                                      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  _ (15)

        Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν το σχολείο στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από την ηλικία των πέντε ετών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους που το παιδί γίνεται 16 ετών. Μετά, υποχρεωτική είναι η μερική φοίτηση για έναν ακόμη χρόνο (τουλάχιστον μία ή δύο μέρες την εβδομάδα). Στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 7.000 δημοτικά σχολεία  που παρέχουν  πρωτοβάθμια εκπαίδευση  σε όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ως 12 ετών. Τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο στην πρώτη τάξη και τελειώνουν στην 8η τάξη. Στις τέσσερις πρώτες τάξεις  τα παιδιά είναι ηλικίας 4 έως 8 ετών, ενώ τις τάξεις 5 ως και 8 παρακολουθούν τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Σε μερικά σχολεία, στην ίδια τάξη φοιτούν παιδιά διαφόρων ηλικιών, ενώ σε άλλα σχολεία τα παιδιά κατατάσσονται ανάλογα με το επίπεδο τους. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των παιδιών.

  ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ypo

Η Ολλανδία από παλιά ήταν χριστιανική χώρα, σήμερα είναι  μια από τις πλέον αναγνωστικές χώρες .Περίπου το 40% των κατοίκων της δεν αυτοπροσδιορίζεται  ως ακόλουθος καμίας θρησκείας υπάρχουν έτσι πολύ Θεοί .Οι καθολικοί βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ οι προτεστάντες στο βόρειο. Το υπόλοιπο 60% του πληθυσμού χωρίζεται περίπου ως εξής :

 

1.Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία(5 εκατομμύρια μέλη,31%)

2.Στην Προτεσταντική Εκκλησία της Ολλανδίας (2,5 εκ. μέλη, 21%)

3.Στις διάφορες μικρές αναμορφωμένες Εκκλησίες(συνολικά περίπου 700.000 μέλη)

4.Στο ισλάμ(εκτιμ. 900.000 μέλη,6,1%)

5.Στον Ινδουισμό(εκτιμ.100.000 μέλη,1,5%)

6.Βουδαισμό(εκτιμ.800.000 μέλη)

7.Στον Ιουδαϊσμό(εκτιμ. 40.000 μέλη)

8.Στους Μορμόνους της εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (9.284 μέλη)

 

                                                       ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ  

Η Ολλανδία έχει διακριθεί για της πολύ όμορφες παπαρούνες τις επίσης οι πολίτες της Ολλανδίας καλλιεργούν πατάτες.

Η Ολλανδία θεωρείται ως μια χώρα πλούσια σε άγρια ζωή αλλά υπάρχουν πολλά είδη φυτών και ζώων που καταφέρνουν να ευδοκιμήσουν σε όλη την χώρα όπως :η Ευρωπαϊκή ασβός, το κουνάβι , το κόκκινο ελάφι .

                                                        ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

   ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

Χριστούγεννα

Στο σπίτι αυτό έζησε η Άννα Φρανκ ,με την αδελφή και τους γονείς της, όταν έφυγαν από τη Γερμανία, για να γλυτώσουν από τους Ναζί στη διάρκεια του πολέμου ,επειδή ήταν Εβραίοι . Στο πατάρι του σπιτιού κρυφτήκαν, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία. Εκεί κατέγραφε σε ημερολόγιο την καθημερινότητα τους. Οι Ναζί τους εντόπισαν και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο, από όπου βγήκε ζωντανός μόνο ο μπαμπάς της .

Πατήστε ΕΔΩ

Μουσείο Τουλίπας

501. Σαράντης Καραβούζης, Τοπίο με αρχαιολογικά ερείπια, ελαιογραφία, περ. 1974. Αθήνα, ΕΠΜΑΣ.

 

Ένα φιλικό, μικρό μουσείο για την τουλίπα –το λουλούδι που είναι ένα σύμβολο των Κάτω Χωρών . Το Μουσείο Τουλίπας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το γέφυρα στο σπίτι της Άννας Φρανκ. Έχει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την ιστορία της τουλίπας, την καλλιέργεια της και την κερδοσκοπία του 17ου αιώνα με τους βολβούς τουλιπών – την λεγόμενη τουλιπομανία.

Πατήστε ΕΔΩ

 

Μουσείο Βαν Γκονγκ

Το Μουσείο Βαν Γκογκ είναι μουσείο τέχνης του Άμστερνταμ, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ αλλά και άλλων σύγχρονών του καλλιτεχνών. Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του βαν Γκογκ σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ήταν το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ολλανδία, με 2,26 εκατομύρια επισκέπτες.

 

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει έργα του βαν Γκογκ, χρονολογικά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανάμεσα στους πίνακες που ξεχωρίζουν ανήκει και μία εκδοχή από τα Ηλιοτρόπια. Το μουσείο διαθέτει ακόμα βιβλιοθήκη με υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του βαν Γκογκ. Παράλληλα φιλοξενούνται και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του Εντουάρ Μανέ, του Πωλ Γκωγκέν, καθώς και ένα γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν.

 

Αφρική

Πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε τα εκθέματα του Μουσείου πατήστε ΕΔΩ

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης