Η σηροτροφία άνθισε στο Βυζάντιο

Το μετάξι ήταν πολύτιμο και ακριβό ύφασμα το οποίο αγόραζαν οι Βυζαντινοί από την Κίνα. Μεταξωτά φορούσε ο αυτοκράτορας ,οι αξιωματικοί και οι πολύ εύποροι. Ο Ιουστινιανός ήθελε η αυτοκρατορία του να έχει τη δική της παραγωγή μεταξιού αλλά και εμπόριο. Γι” αυτό το λόγο έστειλε δύο μοναχούς σαν «κατασκόπους» στην Κίνα και στην Περσία για να μάθουν τα μυστικά της μεταξουργίας. Οι μοναχοί έφεραν αυγά μεταξοσκώληκα τα οποία έκρυψαν στις κούφιες μαγκούρες τους κι έτσι ξεκίνησε η σηροτροφία στο Βυζάντιο. Στην αρχή άνθισε σε Κόρινθο, Θήβα και Κω.

Το Βυζάντιο κρατάει το μονοπώλιο των μεταξωτών υφασμάτων και παίζει σημαντικό ρόλο σαν εμπορικό κέντρο, εξάγοντας μεταξωτά υφάσματα στην Δύση από την ξηρά και ιδιαίτερα από τη θάλασσα, χάρη στην αναπτυγμένη ναυτιλία του.

 

μεταξι

Στο Βυζαντινό κρατικό μονοπώλιο ανήκαν και τα λεγόμενα πορφυρά ενδύματα, τα οποία ήταν αριστοκρατικά μεταξωτά ενδύματα, βαμμένα με έντονο κόκκινο χρώμα. Τα βυζαντινά μεταξωτά ήταν διακοσμημένα  με υφαντά γεωμετρικά σχέδια, ζώα, πουλιά και φυτικά μοτίβα και επειδή ήταν πολύτιμα και εύκολα στην μεταφορά, αποτελούσαν ένα ιδανικό διπλωματικό δώρο για αποστολή σε πρεσβείες στη Δύση.

Στο Βυζάντιο η παραγωγή μεταξωτών υφασμάτων ήταν οργανωμένη σε συντεχνίες κατά κλάδο. Υπήρχαν η συντεχνία των παραγωγών μεταξιού, η συντεχνία των βαφέων, η συντεχνία των υφαντουργών, η συντεχνία των εμπόρων μεταξιού

Αρχικά ο τρόπος σηροτροφίας και παραγωγής μεταξιού ήταν μυστικός από το λαό και τον γνώριζαν μόνο στο Παλάτι. Αργότερα που μαθεύτηκε το μυστικό, η σηροτροφία αναπτύχθηκε σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που ονομάστηκε από τότε Μοριάς, εξαιτίας της καλλιέργειας της μουριάς.

Μιχάλης , Κωνσταντίνα Χ

Πηγές : Το μετάξι στο Βυζάντιο

 http://vizantinaistorika.blogspot.com/2014/11/blog-post_11.html

 http://www.silkroadstoriesco.com/chores/kina/istoria-toy-metaxioy/

https://www.visitthraki.gr/%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B9/%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BB%CE%AF/%CF%83%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BB%CE%AF/

Έως τον 5 αιώνα, μόνο οι Πέρσες και οι Σύριοι έκαναν το εμπόριο του μεταξιού. Το μυστικό της καλλιέργειας του μεταξοσκώληκα, σύμφωνα με την παράδοση, έφτασε «στ” αυτιά» του Ιουστινιανού από μοναχούς του Βυζαντίου. Αυτοί, με εντολή του αυτοκράτορα, ταξίδευαν για να διαδοσουν τη χριστιανική θρησκεία και όσο το έκαναν αυτό προσπαθούσαν κρυφά να μάθουν τα μυστικά εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Έτσι λοιπόν όταν στο Βυζάντιο, το 554 μ.Χ., έφεραν κρυφά μαζί τους μέσα στις κούφιες μαγκουρες τους αυγά μεταξοσκώληκα. Μ” αυτόν τον τρόπο η σηροτροφία ανθισε στο Βυζάντιο.

Θοδωρής Μ.
Πηγή: patridamou.gr

Σχολιάστε

Top