Με τη ματιά του ιστορικού_Δημιουργική γραφή

Με τη ματιά του ιστορικού_Δημιουργική γραφή

Όλοι θυμούνται πως για πολλά χρόνια οι Βυζαντινοί πολεμούσαν τους Πέρσες. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Άραβες. Επεκτάθηκαν προς περσικές και βυζαντινές περιοχές. Ήταν πλέον διαρκής κίνδυνος για το Βυζάντιο. Οι Άραβες είχαν σχέδιο. Αφού κατέλαβαν με στόλο Κύπρο, Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου, άνοιγαν τον θαλάσσιο δρόμο προς την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Το 717 μ.Χ. , στη δεύτερη προσπάθεια τους, ο Λέων ο Γ” ο Ίσαυρος μαζί με τους Βυζαντινούς δυσκολεύτηκαν αλλά αντιστάθηκαν γενναία. Με ένα φοβερό, ανίκητο όπλο, το <<υγρό πύρ>>, οι Βυζαντινοί νίκησαν. Ήταν εφεύρεση του Σύρου μηχανικού Καλλίνικου, ένα εύφλεκτο μείγμα το οποίο δεν έσβηνε ούτε στο νερό. Το εξακόντιζαν με μακρινούς σωλήνες ή το πετούσαν μέσα σε πήλινα δοχεία με βαλίστρες και καταπέλτες. Έτσι κατέστρεψαν αρκετό στόλο των Αράβων και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν νικημένοι στα εδάφη τους. Οι Άραβες βέβαια προσπάθησαν ξανά να φτάσουν στην βασιλεύουσα μέσω Ισπανίας, έχασαν όμως και εκεί από τους Φράγκους με αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο και έτσι όλοι οι δρόμοι των Αράβων προς την Ευρώπη, έκλεισαν οριστικά.

Παναγιώτης Μ.

Θυμάμαι, εγώ ο ταπεινός γραφιάς και μελλοντικός ιστορικός του,  εκείνη την φοβερή ημέρα που ο στρατηγός του Ανατολικού Θέματος, ο Λέων Γ” ο Ίσαυρος, βάδισε κατά του Αυτοκράτορα και έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη με τιμές από το λαό, τη σύγκλητο και τον Πατριάρχη. Βρισκόμαστε στα 717 και η Αυτοκρατορία ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή σε δύσκολη θέση. Οι Άραβες την απειλούσαν και στο εσωτερικό της ήταν διχασμένη. Όμως ο Λέων Γ” ήταν μεγάλος στρατηγός. Είχε αντιμετωπίσει πολλές φορές τους Άραβες και γνώριζε πως να τους πολεμήσει. Ξέρω καλά πόσο έξυπνα φερνότανε ως ηγέτης, πόσο ενεργητικός υπήρξε όταν χρειάστηκε και πόσο καλά μπορούσε να κάνει κινήσεις στα διπλωματικά τραπέζια. Κι όταν οι Άραβες έφτασαν μπροστά από την Κωνσταντινούπολη, εκείνος αποφασιστικός και σκληρός όπως ήταν δεν δίστασε καθόλου να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του. Έβαλε μπροστά το «υγρόν πυρ» και κέρδισε πολλές φορές τον στόλο τους. Αυτό το μυστικό όπλο των βυζαντινών μπορεί στην ανοιχτή θάλασσα να μην έκανε και μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο, αλλά μέσα στο Βόσπορο που είχαν μπει οι Άραβες πάθανε μεγάλη ζημιά. Τους νίκησε και στη στεριά όμως πολλές φορές. Ένα χρόνο κράτησε η πολιορκία της πόλης, αλλά η βασιλεύουσα άντεξε, γιατί ο Λέων γνώριζε τα μυστικά του πολέμου. Τον Αύγουστο του 718 οι Άραβες έφυγαν ηττημένοι και η ένδοξη βασιλεία του μόλις άρχιζε. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα οι Άραβες θα έχαναν και από τους Φράγκους στη δύση, στη μάχη που έδωσαν με το στρατό του Καρόλου Μαρτέλου στις πεδιάδες του Πουατιέ. Η Βυζαντινοί μπορούσαν πλέον να υπερηφανεύονται ότι η Παρθένος και ο θεός του προστάτευσε από τους άπιστους. Οι Άραβες βέβαια δεν το βάλανε κάτω επέστρεψαν μερικά χρόνια αργότερα αλλά ο Λέων και ο γιος του ο Κωνσταντίνος είχαν οργανώσει την άμυνα των συνόρων τους και οι βυζαντινοί τους κέρδισαν και πάλι.

Πηγή : Charles Diehl, Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μτφ Ε. Ταμβάκη, Εκδ. Ηλιάδη, Αθήνα

Μαριάννα Π.

 

Είμαι η ιστορικός Μαρίτα και θα ήθελα να σας μιλήσω για την μάχη ανάμεσα στους Άραβες και τους Βυζαντινούς. Στην αρχή οι Άραβες με στόλο κατέλαβαν την Κύπρο, τη Ρόδο και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Επίσης πήραν και την Κρήτη, ανοίγοντας θαλάσσιο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη. Ο μόνιμος σκοπός τους ήταν να την κατακτήσουν. Με μεγάλο στρατό και στόλο προσπάθησαν να καταλάβουν την βασιλεύουσα, που βρέθηκε δύο φορές ζωσμένη από στεριά και θάλασσα. Αυτοκράτορας του Βυζαντίου τότε ήταν ο Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος. Οι πολιορκημένοι Βυζαντινοί πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά αντιστάθηκαν γενναία. Κατάφεραν να κερδίσουν τους Άραβες με το  υγρό πυρ, το οποίο ήταν ένα ανίκητο όπλο στα χέρια των Βυζαντινών. Με αυτό έκαψαν μεγάλο μέρος από τον στρατό και τον στόλο των Αράβων. Τους ανάγκασαν να σταματήσουν την πολιορκία και να επιστρέψουν ηττημένοι πίσω στα εδάφη τους. Οι ήττες των Αράβων στην Κωνσταντινούπολη ήταν από τις σημαντικότερες στην ευρωπαική ιστορία, καθώς εμπόδισαν την επέλασή τους στην Ευρώπη και τον εξισλαμισμό της Ευρώπης. Οι Άραβες όμως παρά την αποτυχία τους δεν τα παράτησαν. Αποδυναμωμένοι και απογοητευμένοι στράφηκαν δυτικά και κατέλαβαν την Αίγυπτο, την Καρχηδόνα και πέρασαν στην Ισπανία. Οι Φράγκοι οι οποίοι είχαν αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο, τους νίκησαν στο Πουατιέ της Γαλλίας. Μετά τις ήττες τους στην Κωνσταντινούπολη και στο Πουατιέ της Γαλλία, οι δρόμοι των Αράβων προς την Ευρώπη έκλεισαν οριστικά.

Μαρίτα Κ.

Σχολιάστε

Top