Προκόπιος_Ανταπόκριση από Ιππόδρομο

Προκόπιος_Ανταπόκριση από Ιππόδρομο

Το 531 μΧ είχαν συλληφθεί ένας Βένετος κι ένας Πράσινος  κι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά επειδή ο Ιουστινιανός ήταν οπαδός των Βένετων , άλλαξε την ποινή και των δύο σε φυλάκιση. Όμως οι οι Δήμοι δεν ήθελαν να φυλακιστούν, αλλά να αθωωθούν και ο Ιουστινιανός αρνήθηκε.
Έτσι, ερχόμαστε στις 11 Ιανουαρίου 532 μ.Χ. που ξεκίνησε ο εξέγερση! Την ώρα των ιπποδρομιών ξεκίνησε ένας καυγάς ανάμεσα σε οπαδούς των Βένετων και των Πρασίνων. Στον καυγά προστέθηκαν κι άλλοι οπαδοί και ο ήρθε η Φρουρά να τους σταματήσει. Τότε, όλοι οι οπαδοί ενώθηκαν σε μία ομάδα κατά των φρουρών! Όλος ο Ιππόδρομος έγινε πεδίο μάχης! Οι οπαδοί φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά του Ιουστινιανού και των αξιωματούχων του . Βρήκαν ευκαιρία να αντιδράσουν ενάντια στον αυτοκράτορα γιατί ήταν δυσαρεστημένοι με τις μεταρρυθμίσεις του και πίστευαν ότι θα τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. Οι ταραχές συνεχίστηκαν κι εκτός του Ιπποδρόμου και το πλήθος όλο και μεγάλωνε και με κατοίκους της. Για μια βδομάδα πυρπολούνται κτίρια , η Αγία Σοφία και τα Προπύλαια του Παλατιού και γίνονται λεηλασίες και καταστροφές σε όλη την Πόλη, φωνάζοντας το σύνθημα του ιπποδρόμου «νίκα». Ο Ιουστινιανός δεν μπορεί να ελέγξει την εξέγερση και είναι απελπισμένος. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα τον πείθει να μην εγκαταλείψει το θρόνο και τότε αναγκάζεται να πάρει βίαια μέτρα. Γι” αυτό το λόγο διατάζει τους δύο στρατηγούς του Βελισσάριο και Ναρσή να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τα όπλα. Οι δύο στρατηγοί εγκλωβίζουν τον όχλο μέσα στον Ιππόδρομο και τον εξοντώνουν με τη βία. Σκοτώνονται 30.000 άνθρωποι και τις επόμενες μέρες τιμωρούνται όσοι ευγενείς είχαν συμμαχήσει ενάντια στον αυτοκράτορα.
Έτσι, η Κωνσταντινούπολη έζησε μία από τις πιο βίαιες και σκληρές μέρες στην ιστορία της.

Μιχάλης

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%B1

Βρίσκομαι στον Ιππόδρομο, βλέπω και καταγράφω το πλήθος. Πολίτες κραυγάζουν και χτυπούν την φρουρά των αγώνων, άλλοι λένε υβριστικά συνθήματα κατά του λογοθέτη  των οικονομικών Ιωάννη Καπαδοκη ,του νομοθέτη Τριβωνιανού  και του αυτοκράτορα. Μα δεν περιορίζονται εκεί, καταστρέφουν κτήρια μέχρι και την Αγία  Σοφία. Φωνάζουν νίκα νίκα! Ωχ, πήραν  τον Υπάτιο και τον πάνε στον Ιππόδρομο. Τον φωνάζουν αυτοκράτορα!!!! Στο παλάτι ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα συζητούν για τη στάση. Ο Ιουστινιανός σκέφτεται να τα παρατήσει όλα, αλλά η Θεοδώρα τον πήθει να μην το κάνει. Διατάζει τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να μην δείξουν κανένα έλεος. Βλέπω και την αυτοκρατορική φρουρά, τους σκότωσαν όλους. Έγινε μεγάλο κακό.

Θοδωρής Μ.

Σχολιάστε

Top