Πλαστικά Υλικά και Κλιματική Αλλαγή

 

Το πλαστικό φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.   Όσα περισσότερα πλαστικά παράγουμε, τόσα περισσότερα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται  αέρια θερμοκηπίου  στην ατμόσφαιρα . Έτσι, επιδεινώνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το πλαστικό γίνεται σκουπίδι;
1. Τα απορρίμματα από πλαστικό απελευθερώνουν και αυτά στην ατμόσφαιρα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι, μολύνεται ο αέρας που αναπνέουμε. Οπότε πρέπει να φυτεύουμε πιο πολλά δέντρα, ώστε να έχουμε περισσότερο οξυγόνο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα [CO2].
2.Τα πλαστικά διαλύονται μετά από πολλά χρόνια σε μικρά κομματάκια (τα λεγόμενα μικροπλαστικά). Τα θαλάσσια ζώα και τα θαλασσοπούλια νομίζουν ότι είναι τροφή και τα τρώνε. Γεμίζει το στομάχι τους και νομίζουν ότι είναι χορτάτα. Μετά, δυστυχώς, πεθαίνουν.

3. Τα πλαστικά μεταφέρονται στις παραλίες και αυτό είναι πολύ άσχημο θέαμα. Πολλές φορές δημιουργούνται μικρά νησιά από σκουπίδια.
4. Τα πλαστικά μεταφέρουν ρύπους. Τα ζώα που τα τρώνε μεταφέρουν τους ρύπους στο σώμα τους.
5. Όταν τα πλαστικά πέφτουν στη θάλασσα, πολλοί μικροοργανισμοί κολλάνε επάνω τους και μεταφέρονται εύκολα από παραλία σε παραλία και από χώρα σε χώρα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όταν πληροφορηθήκαμε ότι το μαύρο φαγητοδοχείο που χρησιμοποιείται από την εταιρεία Catering η οποία μας προμηθεύει τα σχολικά γεύματα δεν ανακυκλώνεται, σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Υπολογίσαμε πόσο πλαστικό γίνεται σκουπίδι σε μια σχολική περίοδο από τη χρήση του φαγητοδοχείου μόνο στο δικό μας σχολείο και συντάξαμε μια επιστολή προς την εταιρεία με την οποία μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας.

Νιώσαμε υπέροχα όταν λάβαμε την απάντηση της εταιρείας, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι έχει δρομολογήσει τις ενέργειες για την αντικατάσταση του μαύρου φαγητοδοχείου από αντίστοιχο σκεύος σε γκρι χρώμα. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!



Λήψη αρχείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης