Αναδάσωση – Δεντροφύτευση

Αναδάσωση ονομάζεται η επανίδρυση δάσους σε πρώην δασικά εδάφη.

Ο σκοπός της αναδάσωσης μπορεί να είναι οικονομικός (όταν γίνεται για παραγωγή ξύλου ή άλλων προϊόντων) ή κοινωφελής (όταν γίνεται για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση λόγω των έντονων βροχών, για τη δημιουργία ενός όμορφου χώρου αναψυχής, για την αύξηση του καθαρού οξυγόνου που κάνει καλό στην υγεία μας και για τη ρύθμιση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα).

Αναδάσωση κάνουμε όταν το δάσος δεν μπορεί να αναγεννηθεί μόνο του φυσικά στον ιδανικό βαθμό. Αυτό συμβαίνει λόγω μεγάλης έκτασης πυρκαγιάς και συχνών καταστροφών, όπως η υπερλοτόμηση και η υπερβόσκηση.

Η αναδάσωση πρέπει να γίνεται τη σωστή εποχή, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στη χώρα μας η εποχή αυτή είναι το φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές ή η άνοιξη μετά το λιώσιμο του χιονιού.

Στην αναδάσωση πρέπει να γίνει σωστή εκλογή του είδους που θα χρησιμοποιηθεί. Τα φυτά θα πρέπει να μπορούν να αναπτυχθούν στο κλίμα της περιοχής, να μπορούν να μεγαλώσουν δίπλα στα υπάρχοντα φυτά και να φυτευτούν εύκολα και οικονομικά.

Ο δασολόγος που θα κάνει την αναδάσωση, πρέπει να υπολογίσει την κατανομή των νέων δέντρων, τη μεταξύ τους απόσταση, το σωστό βάθος και την κατάλληλη κλίση φύτευσης.

Η αναδάσωση συνήθως γίνεται με τη χειρωνακτική μέθοδο. Αν όμως η αναδάσωση είναι μεγάλη και το επιτρέπει το έδαφος, χρησιμοποιείται και η μέθοδος με μηχανές.

Για να έχει επιτυχία μια αναδάσωση, χρειάζεται συχνό πότισμα τον πρώτο καιρό αλλά και συμπληρωματική φύτευση, γιατί δε ζουν όλα τα νέα φυτά.

Στην Ελλάδα δυστυχώς οι αναδασώσεις συνεχώς λιγοστεύουν. Φυτεύονται λιγότερα φυτά σε μικρότερες εκτάσεις γης.

Η αναδάσωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αναδάσωση, τουλάχιστον ας προστατέψουμε τα δέντρα και τα δάση που ήδη υπάρχουν. Ακόμη και ένα δέντρο, κάνει τη διαφορά!

Εικόνα2

Κωνσταντίνος Καραλιόλιος

Πηγή κειμένου: http://www.arcturos.gr>files

Πηγή εικόνων:  b2green.gr

dasarxeio.com

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

Για να κάνουμε μία δενδροφύτευση ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Αφαιρούμε το χώμα, ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα που θα τοποθετηθεί το δέντρο. Για να μετρηθεί το σωστό βάθος και πλάτος, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο μέτρησης ή φτυάρι για να εκτιμηθεί το ύψος  των ριζών. Σιγουρευτείτε ότι μετράτε από το κάτω μέρος της ρίζας. Όταν η τρύπα φύτευσης είναι στο σωστό μέγεθος, αγριέψτε τις γύρω πλευρές στο κάτω μέρος με μία αξίνα ή φτυάρι, ώστε για τις ρίζες θα είναι ευκολότερο να κινούνται έξω από τη φυτευμένη τρύπα.

1 2

Χρήστος Τσακίρης

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης