Ο γέρος κιθαρίστας – Προσεγγίζοντας τον πίνακα του Πικάσο

Ο γέρος κιθαρίστας είναι έργο του Πάμπλο Πικάσο. Είναι μια ελαιογραφία που δημιούργησε στα τέλη του 1903 και στις αρχές του 1904.

Απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, τυφλό και αδύναμο άνδρα να παίζει κιθάρα στους δρόμους της Ισπανίας.

Ο πίνακας είναι πορτρέτο σε ελαιογραφία όπου η χρήση του  λαδιού σε συνδυασμό με τα σκούρα χρώματα δημιουργεί μια σκοτεινή ατμόσφαιρα.  Το έργο εκτίθεται στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου.

Πιο αναλυτικά στον πίνακα απεικονίζεται ένας κιθαρίστας σε πολύ  μεγάλη ηλικία, αδύναμος, αδύνατος να φοράει κουρελιασμένα ρούχα. Μάλλον πρόκειται για έναν άστεγο εκείνης της εποχής. Φαίνεται να είναι δυστυχισμένος και βασανισμένος από τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζει. Στο μπλε φόντο του πίνακα ξεχωρίζει η μεγάλη καφέ κιθάρα. Η κιθάρα είναι το εργαλείο του ανθρώπου αυτού για να επιβιώσει , αφού με αυτή βγάζει τα λιγοστά χρήματά του.

Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε και όλες οι αποχρώσεις του σκούρου μπλε, ενώ ξεχωρίζει το καφέ χρώμα της κιθάρας. Γενικά στον πίνακα κυριαρχούν τα μουντά και τα σκούρα χρώματα. Τα σκούρα χρώματα μας δείχνουν την ψυχολογία του ηλικιωμένου άνδρα που δεν είναι καλή, είναι σκεπτικός, κουρασμένος και λυπημένος. Επίσης, μας δείχνουν και την ψυχολογία του καλλιτέχνη.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν  τα κουρελιασμένα ρούχα που φοράει ο γέροντας. Αυτό μας δείχνει ότι μάλλον είναι πολύ φτωχός και δεν έχει χρήματα να πάρει ούτε τα βασικά για να ζήσει. Επίσης, με εντυπωσίασε η έκφρασή του. Φαίνεται να είναι λυπημένος και να αισθάνεται μοναξιά.

Ο πίνακας αυτός με γέμισε θλίψη και στενοχώρια, γιατί ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας ζει στη μοναξιά του χωρίς να έχει σπίτι, φαγητό και γενικά μια οικογένεια να τον βοηθήσει. Έχει μόνο μια κιθάρα που με αυτή προσπαθεί  να βγάλει λίγα χρήματα για να επιβιώσει. Φαίνεται να είναι άστεγος και πολύ κουρασμένος. Θα ήθελα να τον γνωρίσω και να τον βοηθήσω ή έστω να μιλήσω μαζί του. Είναι λυπηρό  οι γέροι άνθρωποι αντί να είναι σε ένα ζεστό σπίτι να βρίσκονται στο δρόμο μόνοι και αβοήθητοι.

Ο γέρος κιθαρίστας είναι έργο από την Μπλε περίοδο του Πικάσο. Μετά την αυτοκτονία ενός φίλου του ο Πικάσο έπεσε σε κατάθλιψη και βρήκε καταφύγιο στη συντροφιά που του έδιναν οι ζητιάνοι και γενικά οι άνθρωποι του περιθωρίου. Ο Πικάσο δημιούργησε τον πίνακα για να δείξει την ασχήμια της κοινωνίας και την μοναξιά των ανθρώπων. Κατά τη γνώμη μου ο Πικάσο πέτυχε τον σκοπό του.

Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι στο έργο του καλλιτέχνη, γιατί το έργο του είναι εντυπωσιακό, σίγουρα όμως θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο ώστε κανένας άνθρωπος να μη ζει στον δρόμο, απελπισμένος και κυρίως ΜΟΝΟΣ!

Πάμπλο Πικάσο

 2

Γεννημένος  το 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο Πάμπλο Πικάσο αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπικότητα της σύγχρονης ισπανικής ζωγραφικής, κατατάσσεται στους κορυφαίους ζωγράφους του 20ού αιώνα και είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Συνδέθηκε κυρίως με την πρωτοπορία του κυβισμού όμως συνέβαλε και στα ρεύματα του συμβολισμού και του σουρεαλισμού.

Αποφθέγματα του Πάμπλο Πικάσο:

«Η ζωγραφική δεν είναι για να διακοσμεί διαμερίσματα. Είναι εργαλείο πολέμου για επίθεση και άμυνα απέναντι στον εχθρό»

«Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια»

«Αν μπορείς να φανταστείς κάτι, τότε είναι αληθινό»

Χρυσοβαλάντης-Θεοφάνης Αρμουτσής – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης