22 Απριλίου – Ημέρα της Γης

Η 22η Απριλίου έχει ορισθεί ως «Διεθνής Ημέρα Της Γης» τουλάχιστον μέχρι το 2025, από τα Ηνωμένα Έθνη το 2009.

Η έμπνευση γι΄ αυτή τη μέρα ήρθε από τον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 στο Σαν Φρανσίσκο σε ένα Συνέδριο της UNESCO. Έτσι στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο, έγιναν για πρώτη φορά εκδηλώσεις προς τιμήν της Γης. Στις 22 Απριλίου 1970 ο γερουσιαστής και περιβαλλοντολόγος Γκέιλορντ  Νέλσον σηματοδότησε τη γένεση αυτού του περιβαλλοντικού κινήματος, της « Ημέρας της Γης» δηλαδή, και εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Το 1990 ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ντένις Χάις οργάνωσε τη μέρα αυτή σε παγκόσμια κλίμακα και το 1992 πραγματοποιήθηκε η  Ιστορική Σύνοδος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Σήμερα η «Ημέρα της Γης» γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες και συντονίζεται από το «Δίκτυο Ημέρας της Γης». Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στέλνουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα το μήνυμα της μάχης υπέρ του περιβάλλοντος.

Το 2016 η μέρα αυτή επιλέχθηκε συμβολικά  για να υπογραφεί επίσημα η συμφωνία του «Παρισιού για το Κλίμα», που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015. Ήταν η πρώτη φορά που οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν σε συλλογικούς στόχους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Φέτος, το 2024, η μέρα της Γης έχει το θέμα «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών». Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι ρύποι από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη.

Βέβαια, δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα μηνύματα και στις εκδηλώσεις.  Πρέπει να καταλάβουμε πραγματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα  και με πράξεις να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, που είναι το μεγάλο μας σπίτι.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει: «Κοίταξε βαθιά στη φύση και τότε, θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα.».

 

 

Πηγές κειμένου:

https://el.wikipedia.org

https://www.cnn.gr

https://www.hellenicseaways.gr

 

Εικόνα:

Μήνυμα για την Ημέρα της Γης .

Δημιουργία με φωτογραφίες από τον κήπο της γιαγιάς μου

 

Κωνσταντίνος Καραλιόλιος

ΣΤ΄ τάξη

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης