Εκδήλωση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Σχολικής & Τοπικής Κοινότητας για την Οδική Ασφάλεια

Συμμετοχή του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Σχολικής & Τοπικής Κοινότητας για την Οδική Ασφάλεια».

Το σχολείο μας, ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής των Γυμνασίων της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας, επελέγη να συμμετέχει στην «Εκδήλωση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης της Σχολικής & Τοπικής Κοινότητας για την Οδική Ασφάλεια», που διοργάνωσαν η Π.Ε. Κεφαλληνίας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και με πρωτοβουλία του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων και της Αγωγής Υγείας στο Σχολείο, την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Επρόκειτο για μια αξιόλογη δράση Θεωρητικής και Βιωματικής Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια «Κάν’ το Σωστά» η οποία υλοποιήθηκε για το σχολείο μας σε δύο σκέλη, ένα καθαρά θεωρητικό πρόγραμμα από τις 10:30-12:00π.μ στην αίθουσα κινηματογράφου του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» αλλά και ένα βιωματικό πρόγραμμα από τις 12:00-13:30μ.μ. μπροστά από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα »Κάν” το Σωστά’“ είχε  ως απώτερο στόχο να ενημερώσει τους μαθητές σχετικά  με τα τροχαία ατυχήματα αλλά και τις αιτίες που αυτά γίνονται τόσο συχνά, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει για το θέμα της οδικής ασφάλειας, ώστε αυτό να αποτελέσει θέσφατο και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία της ζωής τους ως  εν δυνάμει μελλοντικών οδηγών. Τονίστηκε μάλιστα, ιδιαιτέρως ο παράγοντας »τρίτος άνθρωπος » για την δημιουργία ενός τροχαίου ατυχήματος, πράγμα που φάνηκε να θορύβησε τα παιδιά και να τους δημιούργησε προβληματισμό. Το ενδιαφέρον διατηρήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης καθώς οι μαθητές έκαναν σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τους παράγοντες δημιουργίας τροχαίων ατυχημάτων αλλά και τους τρόπους ασφαλούς αποφυγής τους. Τα παιδιά συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια του προγράμματος τα οποία και παρέδωσαν στους υπευθύνους μετά το πέρας της θεωρητικής παρουσίασης ενώ με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκαν την ιστορία ίδρυσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Παύλος Μυλωνάς».

Στη συνέχεια του προγράμματος και σε βιωματικό πια επίπεδο οι μαθητές μεταφέρθηκαν με τους συνοδούς καθηγητές τους στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας όπου και παρακολούθησαν βιωματική παρουσίαση οδήγησης σε κατάσταση μέθης, προσομοίωση αναποδογυρίσματος αυτοκινήτου μέσα σε κανονικό αυτοκίνητο αλλά και προσομοίωση τρακαρίσματος με τυχαία ταχύτητα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι ίδιοι στις προσομοιώσεις, πράγμα που τους ενθουσίασε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους ως το τέλος του προγράμματος.

Το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λ.Τ. συμμετείχε με 27 μαθητές από δύο διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας, την Γ” τάξη του Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ελένη Δεληγιάννη (ΠΕ80) και την Α” τάξη του Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αντζουλέτα Αραβαντινού (ΠΕ02), ενώ πάντοτε ψυχή και άμεσα επιβλέπουσα όλων των υλοποιηθέντων δράσεων είναι η διευθύντρια του σχολείου μας κα Ουρανία Τσούτση (ΠΕ02).Ειδικότερα, θα πρέπει να ειπωθεί ότι τα παιδιά της Α’Τάξης  του Γυμνασίου μας συμμετείχαν στη δράση τιμής ένεκεν λόγω και της επικείμενης συμμετοχής τους στον 6ο Πανελλήνιο  Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια τον οποίο επιμελείται η κα Αντζουλέτα Αραβαντινού. Οι μαθητές στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό έχουν ήδη δημιουργήσει μόνοι τους  ομαδικά και με συνεργασία βίντεο μικρού μήκους το οποίο τις επόμενες ημέρες θα σταλεί εξασφαλίζοντας μια συμμετοχή για το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων και σε αυτή τη δράση.

Όλοι μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος αισθανθήκαμε έναν κόμπο στο λαιμό αλλά και μια απεριόριστη ευθύνη για τη ζωή τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας. Μάθαμε και προβληματιστήκαμε και πήραμε ως παρακαταθήκη από αυτή τη δράση τα  λόγια της μητέρας του Παύλου Μυλωνά με τα οποία ο εκπαιδευτής αποχαιρέτησε εκπαιδευτικούς και μαθητές:

 Aς γίνει…

» …ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου με ηθικές αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή…

η αρχή της ενεργούς συμμετοχής…»

2_n 3_n 4_n 5_n 6_n 7_n 8_n 9_n 10_n 11_n 12_n 13_n 14_n 15_n 16_n 17_n 18_n 19_n 20_n 21_n 22_n 23_n 24 25_n 26_n

Αντζουλέτα Αραβαντινού , Μiddle Mountain College News, 19-04-2023

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 318 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης