Συμμετοχή σε Ημερίδες

Οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έχουν παρακολουθήσει πολλές ηλεκτρονικές ημερίδες που διοργάνωσαν τα σχολεία που επίσης συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, να πληροφορηθούν από τους Ευρωβουλευτές που πήραν μέρος στις ημερίδες για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, έθεσαν ερωτήματα και «έβαλαν τις βάσεις» για μελλοντικές συνεργασίες με τα σχολεία που συνεργάστηκαν, αναγνωρίζοντας τη σύμπραξη των σχολείων ως προτεραιότητα στις δράσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, 17 Μαρτίου παρακολουθούν την ομιλία της καθηγήτριας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κωνσταντίνας Μπότσιου, στην ημερίδα του Πρότυπου ΓΕΛ Αναβρύτων, για τις απαρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη σημασία της στη σύγχρονη εποχή. Εντυπωσιάζονται, παρακολουθώντας την εισήγηση της ακαδημαϊκού, σχετικά με το πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιβεβλημένη η συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

344303658_567256508814239_7562761790891239079_n

Ακολούθως, 21 Μαρτίου, οι μαθητές μας παρακολουθούν την ηλεκτρονική ημερίδα που διοργανώνει το Γενικό Λύκειο Ανατολής Ιωαννίνων. Με μεγάλη χαρά τα παιδιά μας ξαναβλέπουν τους συμμαθητές τους από τα Ιωάννινα, που τους γνώρισαν και επισκέφτηκαν μαζί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», όταν βρέθηκαν στα Ιωάννινα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες για τις προκλήσεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει η γυναίκα, αλλά και ενημερώνονται για το πώς δρα η Ευρώπη, για να εξασφαλίσει έμπρακτα την πολυπόθητη ισότητα των δύο φύλων. Την ίδια μέρα λαμβάνει χώρα και η ηλεκτρονική ημερίδα του Γενικού Λυκείου Διδυμότειχου με προσκεκλημένη την Ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Μία ομάδα από τους 12 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» παρακολουθούν τη συγκεκριμένη ημερίδα, αφού ταυτίζεται χρονικά με αυτήν του Γενικού Λυκείου Ανατολής Ιωαννίνων, και μετά το τέλος της ενημερώνουν όλους τους συμμαθητές τους για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες των κατοίκων του Έβρου, αλλά και την αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση της ανάπτυξης της περιοχής.346096746_1466613440814150_5043137165710760897_n

Η ηλεκτρονική ημερίδα, επιπρόσθετα, που παρακολούθησαν οι μαθητές μας και έμελλε «να σφραγίσει» μία μελλοντική διά ζώσης συνεργασία ήταν αυτή του 4ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας με προσκεκλημένη την Ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά και θέμα τη θέση της σύγχρονης γυναίκας. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και θέτουν ερωτήσεις στην Ευρωβουλευτή σχετικά με το πώς ακόμη και αγαπημένοι τους καλλιτέχνες μεταφέρουν με τους στίχους τους κεκαλυμμένα μηνύματα που συντηρούν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Μάλιστα με τους συμμαθητές τους από την Κέρκυρα, λόγω και του ενεργού ρόλου του σχολείου μας στη συζήτηση, συμφωνούν να οργανώσουν μία εκπαιδευτική εκδρομή από κοινού, για να συνεργαστούν έμπρακτα στο μέλλον! Μετά το πέρας της ημερίδας η μαθήτρια της Α´ Λυκείου, Αγγελική Καββαδία, καταγράφει και τις εντυπώσεις της από τη συγκεκριμένη ημερίδα και το άρθρο της δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα.

344549684_544063107893275_3573079495176188961_n

Ξεχωριστή αναφορά έχει γίνει τόσο στην ηλεκτρονική σχολική μας εφημερίδα όσο και στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο για τη συμμετοχή του σχολείου μας στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Απριλίου το 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας με κεντρική ομιλήτρια την κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την οποία οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη δράση της Ευρώπης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εξασφάλιση της ισότητας και τηνεδραίωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τελις, την Τρίτη 25 Απριλίου οι Junior Ambassadors παρακολουθούν την ημερίδα του ΕΠΑΛ Σύρου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ομιλητές τον Ευρωβουλευτή, Κώστα Αρβανίτη, και τον Βαγγέλη Αυγουλά, μάχιμο δικηγόρο που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ο κος Αρβανίτης μεταφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για όσα έχει πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ο κος Αυγουλάς προβληματίζει τους μαθητές, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα.

εικόνα_Viber_2023-05-14_21-57-12-575εικόνα_Viber_2023-05-14_22-02-50-870

Αναμφίλεκτα, η παρακολούθηση των ημερίδων, που διοργανώνουν οι νεαροί εκκολαπτόμενοι πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωφελούν πολλαπλώς τους μαθητές. Έρχονται σε επαφή με συμμαθητές τους από όλην την Ελλάδα, μαθαίνουν πώς λειτουργούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, προβληματίζονται και ευαισθητοποιούνται για ζητήματα που συνιστούν προκλήσεις για την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη, αρθρογραφούν και καταστρώνουν συνεργατικές δράσεις με άλλα σχολεία της πατρίδας μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα σχολεία μας «ανοίγουν» προς την κοινωνία και όλοι εμείς, οι δάσκαλοι, όχι μόνο «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά, αλλά τα «παιδεύουμε», προετοιμάζοντας τους αυριανούς ενεργούς πολίτες!

Ηρώ Λαδά, Middle Mountain College News, 14-05-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 355 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης