«Γίνε και εσύ πρεσβευτής κατά του εκφοβισμού»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε και εσύ πρεσβευτής κατά του εκφοβισμού» αναπτύχθηκε από το ΚΜΟΠ στo πλαίσια του προγράμματος Live Without Bullying, και αποτελείται από ένα διαδικτυακό παιχνίδι επιλογών, βάση του οποίου οι μαθητές γυμνασίου θα είναι σε θέση να αφομοιώσουν ευκολότερα έννοιες που αφορούν τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό. Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται δωρεάν από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Coeus, του ΚΜΟΠ, στην οποία μπορείτε να μεταβείτε πατώντας εδώ.

Το παιχνίδι πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου και έχει διάρκεια μίας διδακτικής ώρας. Οι μαθητές ενός τμήματος μπορούν να συμμετέχουν έκαστος ή, ανά δύο στο παιχνίδι (ανάλογα με την διαθεσιμότητα υπολογιστών του σχολείου), πάντα υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικού. Το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερις πίστες, η κάθε μία εκ των οποίων διαπραγματεύεται μία διαφορετική έννοια του εκφοβισμού. Ο μαθητής επιλέγει την σωστή επιλογή, ανάμεσα σε πολλές,  ανάλογα με την κάθε συνθήκη. Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού έχει δώσει λανθασμένες επιλογές (θα δίνεται ανάλογη ανατροφοδότηση), μπορεί να επιλέξει να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι περίπου 10 λεπτά, ώστε να δώσει την επιλογή σε μαθητές να ολοκληρώσουν εκ νέου το παιχνίδι, στην διάρκεια της μίας διδακτικής ώρας.

Στο τέλος, δίνεται πρόσβαση σε επιπλέον θεωρία την οποία μπορεί να επεξεργαστεί ο εκπαιδευτικός και να την εκμεταλλευτεί ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης και του σχολείου στο οποίο εργάζεται. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν την θεωρία πριν παρουσιάσουν το διαδικτυακό παιχνίδι στην τάξη, ώστε να εξοικειωθούν με έννοιες τις οποίες διαπραγματεύονται, και να ευνοηθεί η συζήτηση με τα παιδιά.

Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος καλούμε τους εκπαιδευτικούς μόνο να ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης που μπορούν  να βρουν  εδώ, σχετικά με την εμπειρία τους. Σε περίπτωση που υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε περισσότερο από ένα τμήματα,  τους  παρακαλούμε να το συμπληρώσουν για κάθε τμήμα ξεχωριστά, καθώς η εμπειρία τους ενδέχεται να διαφέρει.

Για την πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο, την οποία θα έχουν μόνο οι εκπαιδευτικοί, απαιτείται εγγραφή στην εκπαιδευτική πλατφόρμα  Coeus και δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά ή από τη σχολική μονάδα ως σύνολο. Για το παιχνίδι δεν απαιτείται εγγραφή και δημιουργία λογαριασμού από τους μαθητές, όπως ορίζει ο νόμος προστασίας προσωπικών δεδομένων για περιπτώσεις πλοήγησης ιστοσελίδων από ανήλικους χρήστες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η πρόσβαση τόσο στο διαδικτυακό παιχνίδι όσο και στο ερωτηματολόγιο απαιτούν ένα κωδικό-κλειδί, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από το ΚΜΟΠ στέλνοντας αίτημα στο schools@livewithoutbullying.com στο οποίο να αναγράφεται η σχολική μονάδα η οποία εκπροσωπείται  και ο αριθμός των μαθητών (κατά προσέγγιση), που θα συμπεριληφθεί  στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση για υλοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μπορείτε να δείτε την έγκριση εδώ.

Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους στο schools@livewithoutbullying.com και στο 210 – 3637547.

10 11

Πηγή: https://livewithoutbullying.com/

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης