Λόγος Αποφοίτησης: Ιούνιος 2023

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητοί τελειόφοιτοι,

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Μαρίνα Μηνιάτη, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης αυτής εδώ της σεμνής τελετής, δίνοντάς μου την ευκαιρία να μιλήσω σε εσάς, τη νέα γενιά μας, με αφορμή την αποφοίτησή σας.

Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στη ζωή σας. Η αποφοίτηση είναι μια ημέρα χαράς για εσάς τους μαθητές και τις οικογένειές σας, αλλά και για τους καθηγητές, που σας δίδαξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δε σηματοδοτεί όμως μόνο το τέλος της σχολικής σας εκπαίδευσης, αλλά και την αρχή της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Βέβαια, ακούμε συχνά στις μέρες μας να απαξιώνεται το σχολείο και ο ρόλος του.  Δανειζόμενη το στίχο από ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη «εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω» θα τονίσω ότι το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας, στην οποία εσείς οι μαθητές ζήσατε ένα μεγάλο «κομμάτι» της ζωής σας. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων στα σχολικά θρανία μάθατε πολλά, ασκηθήκατε σε ακόμη περισσότερα, αποκτήσατε γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές, αλλά και αξέχαστες εμπειρίες, συνεργαστήκατε με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας, μάθατε να εργάζεστε σε ομάδες ή μόνοι σας, αλλά πάντοτε για το καλό του συνόλου.

Ίσως να μην είναι προφανές ακόμη και σήμερα, γιατί μάθατε όλα αυτά που μάθατε στο σχολείο. Δε θα βρείτε την απάντηση σύντομα. Θα είναι μια ερώτηση, που θα απαντάτε στην πράξη σε ολόκληρη τη ζωή σας, συχνά αναπολώντας τις «καλές» ή τις «κακές» στιγμές που ζήσατε σε αυτόν εδώ το χώρο.

Όλα όσα έχετε μάθει στο σχολείο θα αποδειχτούν πολύτιμα «εργαλεία» για την αυριανή ζωή σας. Και αυτά τα «εργαλεία» θα τα κουβαλάτε πάνω σας, ως μια εργαλειοθήκη που μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή να την ανοίξετε και να κάνετε τη δουλειά που θέλετε. Τότε, κοιτώντας προς τα πίσω, θα καταλάβετε, γιατί στο σχολείο μαθαίνατε τόσα πολλά πράγματα, που ενδεχομένως να μη φαίνονταν ενδιαφέροντα ή να μη σας κέντριζαν την προσοχή.

Σήμερα καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον σας: ποιες σπουδές θα κάνετε, τι επάγγελμα θα ακολουθήσετε, ίσως και σε ποια χώρα θα ζήσετε…

Ο καθένας από εσάς έχει όνειρα, που λαχταρά να πραγματοποιήσει. Θέλει να βγει στον έξω κόσμο και να εργαστεί σε κάτι ενδιαφέρον, προσοδοφόρο, ευχάριστο, που θα γεμίζει το χρόνο του με χαρά, που θα του προσφέρει ένα χαμόγελο κάθε πρωί, όταν ξυπνάει να πάει στη δουλειά του.

Αναντίλεκτα, πολλά επαγγέλματα αλλάζουν με τον καιρό. Εξελίσσονται μαζί με τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μεταβάλλονται, προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις ενός παγκόσμιου γίγνεσθαι. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Ηράκλειτος: τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Αυτό συμβαίνει και στο χώρο της εργασίας. Για πολλά χρόνια τα περισσότερα επαγγέλματα απαιτούσαν χειρωνακτική εργασία και πολύ κόπο. ΄Ομως, η τεχνολογική επανάσταση έφερε στη ζωή μας τον προγραμματισμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον αυτοματισμό και τη ρομποτική. Σήμερα, πολλά από τα επαγγέλματα του παρελθόντος πραγματοποιούνται μηχανικά και αυτοματοποιημένα με ρομπότ. Η επεξεργασία δεδομένων είναι κάτι που έχει προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος. Έχει συνδυαστεί με την πληροφορική, τα μαθηματικά, τον αυτοματισμό και τη στατιστική, καθώς εισερχόμαστε σε μια εποχή που αποκαλούμε “big data era”.

Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, ενδεχομένως να μη γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα έχετε όμως ένα όραμα και θα προσπαθείτε για αυτό. Θα προσπαθείτε να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και ευθεία στον στόχο σας. Σίγουρα με μικρές παρακάμψεις στην πορεία, με μικρές αλλαγές του αρχικού σχεδίου σας, που, ίσως να είναι προσωρινές, ίσως, όμως να σας κατευθύνουν σε μια διαφορετική πορεία, για το δικό σας καλό.

Να χτίσετε όμως το δικό σας όραμα. Ένα όραμα, που όσο μακρινό κι αν μοιάζει, θα είναι η κορυφή που θα θέλετε να κατακτήσετε.

Στην πορεία θα συναντήσετε πολλά εμπόδια. Δε θα είναι πάντα όλα ευχάριστα και εύκολα. Ο καθένας από εμάς είχε τις δυσκολίες στη ζωή του. Ακόμη και ο πιο πετυχημένος, ο πιο ταλαντούχος άνθρωπος στον κόσμο. Όποιον και να ρωτήσετε θα έχει κάτι που θα τον στεναχωρεί. Κάτι που μέσα του θα τον απασχολεί. Κάτι, που μπορεί να κάνει ακόμη και τον πιο δυνατό άνθρωπο να τα παρατήσει.

Μην απογοητεύεστε και μην τα παρατάτε γενικά στη ζωή σας. Ο δρόμος για την Ιθάκη δεν είναι εύκολος. Θα βρεθούν πολλοί Λαιστρυγόνες, πολλές Συμπληγάδες και πολλοί Κύκλωπες στο δρόμο σας προς τον ιδανικό στόχο. Πολλές σειρήνες θα προσπαθήσουν να σας αποπροσανατολίσουν από το όνειρό σας. Αλλά εκεί θα φανεί η πραγματική σας δύναμη. Να μην τα παρατήσετε.

Θα έχετε τον στόχο που θέλετε να κατακτήσετε. Θα έχετε το όραμά σας, και κανείς μα κανείς δε θα έχει δικαίωμα να σας το στερήσει. Γιατί αυτό είναι 100% δικό σας. Χωρίς αυτό θα περιπλανιέστε στο κενό. Κάθε μικρή επιτυχία θα είναι ευτυχία για εσάς. Μια μικρή κατάκτηση της κορυφής, που θέσατε εσείς ως στόχο. Όπως είπε και ο Nelson Mandela: «Οτιδήποτε μοιάζει αδύνατο μέχρι κάποιος τελικά να το πραγματοποιήσει».

Αναντίλεκτα, η σημερινή κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά σε μια συνεχή εναλλαγή κρίσεων: οικονομικής φύσης, υγειονομικής, πολιτιστικής και ηθικής. Τα περισσότερα δεινά που βλέπουμε πηγάζουν από την ηθική κρίση, την πνευματική υποβάθμιση, την και την ανθρώπινη αλαζονεία.

Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων (κατά τα άλλα μορφωμένων) που παραμέρισαν φιλίες, γνωριμίες και θυσίασαν όλα τα ιδανικά στο όνομα του αθέμιτου ανταγωνισμού ή του χρήματος ή μιας ψεύτικης «εικόνας» που ήθελαν να χτίσουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κενοί. Είναι κενοί με πτυχία.

Αντί να υπάρχει μια ομαλή σύμπραξη προς το κοινό όφελος, βλέπουμε συχνά ανταγωνισμό στις ανθρώπινες σχέσεις, ανταγωνισμό στη δουλειά, ανταγωνισμό για την επιβίωση, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί η λέξη «ανταγωνισμός» με τη λέξη «συναγωνισμός», αρκεί ο άνθρωπος να το επιθυμεί.  Αξίες και ιδανικά όπως ευγενής άμιλλα, ανθρωπιά, ηθική, συναδελφική αλληλεγγύη σπανίζουν στις μέρες μας.

Συνεπώς, το σχολείο έχει πετύχει το στόχο του, όταν κατορθώνει να σας εμφυσήσει αυτές τις αξίες και τα ιδανικά, όταν σας διδάσκει να είστε ειλικρινείς, αληθινοί, ευθείς στον λόγο, αξιοπρεπείς και προπαντός δίκαιοι απέναντι στους άλλους με σεβασμό στο συνάνθρωπο.

Παιδιά μου, δεν έχει καμία σημασία να προοδεύσετε και να εξελιχθείτε εις βάρος άλλων, κατηγορώντας ανθρώπους ύπουλα και για προσωπικό όφελος, εξαπατώντας ή αδικώντας τον συνάνθρωπό σας.

Καθώς αναμένετε τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων είτε αποφασίσατε να μην δώσετε εξετάσεις ακούτε σίγουρα αυτές τις μέρες συμβουλές για το μέλλον σας από φίλους, συγγενείς και καθηγητές. Ενδεχομένως να έχετε επηρεαστεί από αυτό που προτείνουν άλλοι να ακολουθήσετε. Αυτές, όμως, είναι οι προτάσεις που γίνονται με βάση τα δικά τους βιώματα, και, ενδεχομένως τις δικές τους προσωπικές επιδιώξεις.

Ακούστε τους, αλλά μην τους «ακούσετε».

Ακούστε την εμπειρία τους, πάρτε μαθήματα από τα παθήματά τους, διδαχτείτε, όμως, από τα δικά σας λάθη. Χαράξτε το δικό σας μονοπάτι, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Ακολουθήστε το δικό σας όνειρο και μην αναγκαστείτε να ακολουθήσετε τη ζωή ενός άλλου. Να χτίσετε και να διαμορφώσετε τη δική σας ζωή με βάση τα δικά σας «θέλω» και τις δικές σας ανάγκες. Τότε θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Να ρισκάρετε.

Να δοκιμάζετε νέες ιδέες.

Να μην ντραπείτε να αποτύχετε και να δοκιμάζετε ξανά.

Να μη φοβάστε να ονειρευτείτε κάτι μεγάλο και να το βάλετε ως στόχο. Όχι να ονειροβατείτε. Να ονειρεύεστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι  της Τρίτης Λυκείου, σας εύχομαι ειλικρινά και ολόψυχα κάθε επιτυχία στη ζωή σας. Να έχετε την υγεία σας, να είστε δημιουργικοί, πετυχημένοι, να ακολουθήσετε το όνειρό σας και να είστε ευτυχισμένοι. Κοιτάζοντας σήμερα τον καθένα από εσάς στα μάτια είμαι περήφανη που υπήρξατε μαθητές μου και συγκινούμαι βαθιά, γιατί του χρόνου δεν θα ακούγονται οι γνώριμες φωνές σας στην αυλή του σχολείου. Όμως, αγαπητοί γονείς τα παιδιά μας είναι «πουλιά» και προσπαθήσαμε από κοινού να δυναμώσουμε τα φτερά τους, γιατί ήρθε η στιγμή να τα αφήσουμε ελεύθερα να πετάξουν!

 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Η διευθύντρια

Ουρανία Τσούτση, 

Φιλόλογος (ΠΕ02)

102

 Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News, 27-06-2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 338 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης