Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας μέσω Skype την φιλόλογο, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας κυρία Μαρία Στασινοπούλου.

Η Μαρία Στασινοπούλου  γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1969-1999). Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη στην παραγωγή και εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων διδασκαλίας. Ασχολείται με τη μελέτη και την κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού Διαβάζω και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού, όπου επιμελήθηκε αφιερώματα σε πρόσωπα της λογοτεχνίας μας και έλαβε συνεντεύξεις από διακεκριμένους επιστήμονες. Συμμετείχε στις επιτροπές απονομής των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας. Επί διετία συνεργάστηκε με την αθηναϊκή εφημερίδα Το Βήμα ως κριτικός λογοτεχνίας, και δημοσίευσε σε συνέχειες στο περιοδικό Ο Ταχυδρόμος εκτενή βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τις ιστορικές πηγές. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Γράφει κριτική βιβλίου στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης Εντευκτήριο και στην αθηναϊκή Εφημερίδα των Συντακτών. Συνεργάζεται επίσης με τα ηλεκτρονικά περιοδικά Διάστιχο και Χάρτης. Το 1999 προσκλήθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton, όπου και παρέμεινε για τρεις μήνες ως visiting fellow. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Βιβλιοθηκών Σλουμπερζέ.

 Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου συνομίλησαν μαζί της και την ρώτησαν λεπτομέρειες για την μακρά φιλία της με την συγγραφέα Άλκη Ζέη. Εκείνη τους απάντησε με κέφι και χιούμορ για τον χαρακτήρα, το έργο, την οικογένεια και την ζωή της. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χιουμοριστικά περιστατικά αλλά και να μοιραστούν την αγάπη και τον θαυμασμό τους για τα βιβλία της αγαπημένης τους συγγραφέα.

 Τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζουμε τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις να γίνουν το έναυσμα για να διαβάζουν οι μαθητές περισσότερα βιβλία.

ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΟΪΛΗ - MIDDLE MOUNTAIN COLLEGE NEWS 05/03/2024

IMG_1692 2

IMG_1693 2

IMG_1694

 IMG_1691

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 331 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης