Βουλή των Εφήβων: Ηλιάνα Γαλιατσή, η βουλεύτρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Μεσοβουνίων

Ονομάζομαι Ηλιάνα Γαλιατσή και είμαι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων. Οι συμμαθητές μου, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί μου στο πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων, με επέλεξαν, για να γίνω η φωνή του σχολείου μας στο σημαντικό αυτό θεσμό.

3 Η επιλογή έγινε με ψηφοφορία μεταξύ των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών με βάση μία  ομιλία, η οποία θα μπορούσε να εκφωνηθεί στη Βουλή:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Αγαπητοί έφηβοι Βουλευτές και Βουλεύτριες,

Στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας, όχι ως απλή έφηβη, αλλά ως βουλεύτρια, εκπρόσωπος των ονείρων και των ανησυχιών της γενιάς μου, μιας γενιάς που καλείται να διαχειριστεί ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά αναδεικνύεται σε θεμέλιο λίθο για την υγιή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη μας.

Οι έφηβοι αποτελούμε έναν ιδιαίτερα δυναμικό και ενθουσιώδη πληθυσμό, ο οποίος συχνά παραμελείται στις πολιτικές διαδικασίες. Ωστόσο, η ενεργή μας συμμετοχή είναι αναγκαία για την διατήρηση και την ενίσχυση της δημοκρατίας μας. Οι νέοι είμαστε οι κύριοι φορείς αλλαγής και καινοτομίας και μπορούμε να προωθήσουμε τις ανάγκες και τις αξίες της γενιάς μας. Οφείλουμε, επομένως, να συμμετέχουμε στα κοινά όχι ως τυπική άσκηση ενός δικαιώματος αλλά ως συνειδητή επιλογή να αφήσουμε το αποτύπωμα μας στον κόσμο και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Μέσα από συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες ενδυναμώνουμε τη φωνή μας, γινόμαστε ακουστοί, εκφράζουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας, ασκώντας επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επίσης, αποκτούμε ουσιαστικό ρόλο: Δρούμε ενεργά, προσφέρουμε λύσεις, διαμορφώνουμε το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο. Παράλληλα, καλλιεργούμε την κριτική μας σκέψη: Αμφισβητούμε, αναλύουμε, αξιολογούμε, υιοθετώντας μια ενεργή στάση απέναντι στα τεκταινόμενα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή: Συνεργαζόμαστε, χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας, υιοθετούμε αξίες αλληλεγγύης και συλλογικής ευθύνης.

Αναντίλεκτα, η συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι απαραίτητη, καθώς η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Η αντιμετώπισή τους δεν δύναται να επιτευχθεί μόνο από τις κυβερνήσεις ή τους οργανισμούς. Απαιτεί συλλογική προσπάθεια, στην οποία εμείς οι νέοι οφείλουμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό θα συμβεί, αν ασκούμε πίεση στις κυβερνήσεις για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών αλλά και εμείς οι ίδιοι υιοθετούμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής, φροντίζουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και υιοθετούμε συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον. Ακόμη, συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις, δηλαδή φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε, να περιορίζουμε τη σπατάλη ενέργειας και πόσιμου νερού, φυτεύουμε δέντρα, καθαρίζουμε ακτές και δασικές εκτάσεις.

Κλείνοντας, η ενεργή συμμετοχή των νέων δεν είναι απλώς επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Ως εκ τούτου, καλώ την Βουλή των Εφήβων να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και να προωθήσει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την φωνή μας στις αποφάσεις που μας αφορούν. Μόνο μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Ας γίνουμε η γενιά που θα δυναμώσει το δημοκρατικό πολίτευμα, η γενιά που θα σώσει τον πλανήτη!

Σας ευχαριστώ.

Επίσης,  θα ήθελα να ευχαριστήσω:

  1. Tην αναπληρώτρια βουλεύτρια, Ιωάννα Πατρικίου, με την οποία εργαστήκαμε μαζί για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και τους άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
  2. 4

2. Την κα Ηρώ Λαδά, που εισήγαγε το θεσμό αυτό στο σχολείο μας την περσινή σχολική χρονιά.

3.Την κα Μακρίνα Αλμπάντη, η οποία ανέλαβε το πρόγραμμα τη φετινή σχολική χρονιά.

4.Την διευθύντρια μας, κα Ουρανία Τσούτση, η οποία συμμετέχει και τις δύο χρονιές στο πρόγραμμα και αναζητά συνεχώς τρόπους να βελτιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να μας προετοιμάσει για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Middle Mountain College News,  17-05-2024

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης