«Εκείνος είναι…»

Τα στερεότυπα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην κοινωνία μας… Πάντα υπήρχαν και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, πολλοί χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς και τους αστυνομικούς ως διεφθαρμένους. Συχνά ακούμε τις εκφράσεις: “Είσαι ομοφυλόφιλος”, “Είσαι λευκός”, “Εκείνος είναι ανάπηρος”.

Τα στερεότυπα είναι μια γενική άποψη ή σύνολο χαρακτηριστικών που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Αυτά είναι τα στερεότυπα λοιπόν, αρνητικές ή θετικές απόψεις και σχόλια της κοινωνίας.. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Για μένα, τα στερεότυπα είναι το πρώτο βήμα και ακολουθούν η προκατάληψη, η διάκριση, ο ρατσισμός και τέλος το ρατσιστικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα πιστεύω μου, το να κρίνουμε κάποιον χωρίς να τον ξέρουμε με βάση τα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινωνία, δεν είναι σωστό. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να υποστηρίζω τα πιστεύω μου γι’ αυτό δεν θέλω να χαρακτηρίζω ανθρώπους συνολικά μα μεμονωμένα. Περισσεύει βέβαια η κοινωνική υποκρισία σε ανθρώπους βέβαια, που την μία είναι αντι-ρατσιστές και την επόμενη ακολουθούν και εκείνοι τα στερεότυπα. Τι φταίει για αυτό όμως;

Ο βασικός λόγος είναι ότι η κατηγοριοποίηση διευκολύνει το ανθρώπινο μυαλό. Εξάλλου η εκπαίδευση δεν μας επηρεάζει όλους στο ίδιο βαθμό.  Η κύρια πηγή του προβλήματος όμως, θαρρώ πως είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας. Εκεί διαμορφώνονται οι απόψεις του καθενός και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι επηρεασμένες από τα πιστεύω των γονέων μας. Αν οι γονείς πιστεύουν στον Χριστό, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά θα γίνουν χριστιανοί για παράδειγμα. Έτσι και με τα στερεότυπα. Αν τα παιδιά δεν διαμορφώσουν δική τους άποψη, θα συνεχιστεί για πάντα ο φαύλος κύκλος.

Συμπερασματικά, τα στερεότυπα υπάρχουν και είναι ευδιάκριτα σε κάθε κοινωνία. Το σχολείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μα δεν αρκεί. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αλλάξει τα πιστεύω της κάθε οικογένειας…

Νκόλαος Μπαρζούκας, Middle Mountain College News, 18/01/2023

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 331 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης