Η Αμάντα Ζαγιέντ-Πάντογλου γράφει για το μύθο των Λαβδακιδών

Εργασία για το μάθημα της ¨Αντιγόνης¨ του Σοφοκλή

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΛΑΒΔΑΚΙΔΩΝ

1.Αρμονία και Κάδμος

Η Αρμονία ήταν κόρη δύο θεών, κατά τη Θεογονία του Ησιόδου: του Άρεως και της Αφροδίτης και αδελφή του Φόβου και του Δείμου. Παντρεύτηκε τον βασιλιά και ιδρυτή των Θηβών Κάδμο. Οι περισσότερες από τις θηβαϊκές γενεαλογίες σχετίζονται με αυτό το βασιλικό ζεύγος, και όλες οι μεγάλες οικογένειες των Θηβών ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν από αυτούς. Ακόμα και οι Αμαζόνες σύμφωνα με μία παράδοση ήταν κόρες της Αρμονίας.

Παιδιά του Κάδμου και της Αρμονίας ήταν:

η Σεμέλη, η Ινώ, η Αυτονόη, η Αγαύη και ο Πολύδωρος

2.Αγαύγη και Πενθέας

Η Αγαύη παντρεύτηκε τον Εχίονα και γέννησε τον Πενθέα.

Πολύ αργότερα, όταν ο Διόνυσος μεγάλωσε και έμαθε τις συκοφαντίες της θείας του, απεφάσισε να εκδικηθεί για την προσβολή της μητέρας του: Πήγε στη Θήβα και προκάλεσε θεϊκή μανία στις γυναίκες, που παρακινήθηκαν από αυτόν να εορτάσουν μία βακχική γιορτή. Ο γιος της Αγαύης, Πενθέας, που στο μεταξύ είχε γίνει βασιλιάς των Θηβών, θέλησε να εμποδίσει την εισαγωγή της διονυσιακής λατρείας στο βασίλειό του, οπότε ανέβηκε απαρατήρητος στον Κιθαιρώνα για να κατασκοπεύσει τις Μαινάδες, τις γυναίκες δηλαδή που είχαν καταληφθεί από θεϊκή μανία. Διαμελίσθηκε όμως και κατασπαράχθηκε από την ίδια τη μητέρα του, την Αγαύη, που βρισκόταν επίσης σε έξαλλη κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, ο Διόνυσος εκδικήθηκε. Σε παραλλαγή του μύθου αυτού βασίζεται και η σωζόμενη τραγωδία Βάκχαι του Ευριπίδη.

Μετά από το κακούργημά της αυτό, η Αγαύη έφυγε από τη Θήβα και κατέφυγε στη μακρινή Ιλλυρία, όπου και παντρεύτηκε τον βασιλιά Λυκοθέρση, τον οποίο επίσης αργότερα σκότωσε για να δώσει τη βασιλεία στον πατέρα της, τον Κάδμο.

3.Πολύδωρος και Λάβδακος

Ο Πολύδωρος ήταν βασιλιάς της Θήβας, γιος του Κάδμου και της Αρμονίας.

Ονομάστηκε «Πολύδωρος», επειδή στον γάμο του δέχτηκε πολλά δώρα από τους θεούς. Μετά τον θάνατο του Κάδμου, ο Πενθέας, γιος του Εχίονα και της Αγαύης, βασίλεψαν στις Θήβες για λίγο καιρό μέχρι που ο Διόνυσος προέτρεψε την Αγαύη και τις μαινάδες να σκοτώσουν τον Πενθέα. Κατόπιν, ο Πολύδωρος διαδέχτηκε τον Πενθέα ως βασιλιάς, και παντρεύτηκε τη Νυκτηίδα, κόρη του Νυκτέα. Μαζί απέκτησαν τον Λάβδακο.

Ο Λάβδακος αποκτά έναν γιό, τον Λάιο

Ο Λάιος με την Ιοκάστη αποκτούν τον Οιδίποδα.

Ο Οιδίποδας ζει στη Κόρινθο πλάι στον βασιλιά Πόλυβο και τη σύζυγό του Μερόπη που τον μεγαλώνουν σαν παιδί τους.

4.Οιδίποδας

Πριν από την γέννηση του Οιδίποδα ο βασιλιάς της Θήβας Λάιος, αποφάσισε να μάθει το πεπρωμένο του σχετικά με την απόκτηση διαδόχου, επειδή η γυναίκα του, η Ιοκάστη, δεν είχε κυοφορήσει ποτέ, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες. Ο λοξίας Απόλλωνας του διεμήνυσε, μέσω της Πυθίας, πως θα αποκτούσε γιο και πως αυτός μάλιστα θα τον σκότωνε.

Με τη μητέρα του, ο Οιδίποδας απέκτησε τέσσερα παιδιά:

Την Αντιγόνη

Την Ισμήνη

Τον Πολυνείκη

Τον Ετεοκλή

Όταν ο Οιδίποδας ανακάλυψε την αλήθεια για την καταγωγή του αυτοεξορίστηκε και τα δύο αδέρφια συμφώνησαν να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα ανά έναν χρόνο. Μετά το πρώτο έτος διακυβέρνησης ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραχωρήσει τον θρόνο στον Πολυνείκη. Έτσι ο δεύτερος έφυγε από τη Θήβα και πήγε στο Άργος, όπου παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Άδραστου και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Η εκστρατεία απέτυχε, όμως και οι δύο αδερφοί σκοτώθηκαν σε μονομαχία μεταξύ τους. Τον θρόνο ανέλαβε τότε ο Κρέων, αδερφός της Ιοκάστης, που διέταξε να μείνει άταφο το πτώμα του Πολυνείκη επειδή πρόδωσε την πατρίδα του.

Είχε καταραστεί τους γιους του να διαφωνήσουν για το μοίρασμα της κληρονομιάς τους και να αλληλοσκοτωθούν, επειδή είχαν παραβιάσει διαταγές του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης