Σύμφωνα με βρετανική έρευνα του 2016 σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο αλλά και στους φροντιστές τους η συμμετοχή σε κάποιο χορωδιακό σχήμα είχε θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Εβδομήντα λεπτά χορωδιακού τραγουδιού, όχι μόνο τόνωσαν την ψυχολογία των συμμετεχόντων, αλλά είχαν θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η Daisy Fancourt ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας στο Royal College of Music’s Centre for Performance Science. Στα εβδομήντα λεπτά πρόβας συμπεριλήφθηκαν:
- Ασκήσεις για ζέσταμα της φωνής
- Εκμάθηση νέου ρεπερτορίου
- Εκτέλεση γνωστών τραγουδιών
Μεθοδολογία
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της διάθεσής τους και της γενικότερης συναισθηματικής κατάστασής τους. Έδωσαν, επίσης, και δείγματα σάλιου τα οποία ελέγχθηκαν εργαστηριακά πριν και μετά την πρόβα.
Αποτελέσματα
Το άγχος και η άσχημη διάθεση μειώθηκαν αισθητά. Επίσης, ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε μείωση στις τιμές της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Οι ασθενείς και οι φροντιστές τους που βρίσκονταν στην πιο δύσκολη συναισθηματική κατάσταση πριν την έναρξη της πρόβας ωφελήθηκαν περισσότερο από όλους. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονώδους απόκρισης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αποδείχθηκε ότι το τραγούδι μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρκτικής μελέτης είναι σίγουρα ελπιδοφόρα και αποτελούν σοβαρό λόγο για να τραγουδήσουμε όλοι την Ωδή στη Χαρά!