Καλώς ήρθες Δεκέμβρη!!

Σήμερα υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας το Δεκέμβρη! Με μεγάλη χαρά τον υποδεχτήκαμε γιατί μαζί του φέρνει και την πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου. Τα Χριστούγεννα!!!

Με αφορμή τον πίνακα ζωγραφικής του Λύτρα

Lytras--kalanta

μιλήσαμε για τα κάλαντα. Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια!

Τα Κάλαντα είναι δημοτικά τραγούδια με ευχές, που ψάλλονται (κυρίως από παιδιά αλλά όχι μόνο) κατά την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Τέτοιες γιορτές είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά (η γιορτή του Αγίου Βασιλείου) και τα Θεοφάνεια. Τα Κάλαντα παίρνουν την ονομασία τους από τη λατινική “calendae”, που σημαίνει αρχή του μήνα και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ». Στα ελληνικά λέγονται “καλένδες”. Η ιστορία τους συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.

Τα Κάλαντα σήμερα

Τα τραγούδια των Καλάντων συνοδεύονται από κάποια παραδοσιακά όργανα όπως είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι, η τσαμπούνα, η φλογέρα, η φυσαρμόνικα, το ακορντεόν και το τύμπανο. Τα παιδιά που ψάλλουν τα Κάλαντα, συνήθως κρατάνε τρίγωνο και είναι ομάδα ή μόνα τους. Πηγαίνουν σε σπίτια, γειτονιές, καταστήματα και δημόσιους χώρους και ρωτάνε το καθιερωμένο «Να τα πούμε;» και δεν τα λένε μέχρι να ακούσουν «Να τα πείτε».

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε