Ζωγραφική και παιδί

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Το παιδί έχει εκατό γλώσσες, εκατό χέρια, εκατό σκέψεις, εκατό τρόπους σκέψης, παιχνιδιού, ομιλίας. Εκατό, πάντα εκατό τρόπους να ακούει, να θαυμάζει, να αγαπά. Εκατό χαρές για να τραγουδά και να καταλαβαίνει. Εκατό κόσμους να ανακαλύπτει. Εκατό κόσμους να εφευρίσκει. Εκατό κόσμους να ονειρεύεται. Το παιδί έχει εκατό γλώσσες (και εκατό, εκατό, εκατό ακόμη…)                                                                                                                                                                                                                      Loris Malaguzzi.»

Μέσα από τη ζωγραφική το παιδί γνωρίζει διάφορες μεθόδους, τρόπους και τεχνικές, ασχολείται με τα υλικά, τα μέσα, τα εργαλεία και τις δυνατότητές τους, πειραματίζεται, ελέγχει και αξιολογεί την ιδέα, την πράξη, το προϊόν του. Όλα αυτά μαζί, τα οποία συντελούν στην διαδικασία παραγωγής ενός έργου, υποστηρίζονται με θεωρίες, με γνώσεις και με πληροφορίες.  Αν σε ένα παιδί δώσεις τα ερεθίσματα, τις γνώσεις, το κίνητρο να δημιουργήσει κάτι δικό του, αν το μυήσεις σε ένα διαφορετικό κόσμο, του δείξεις έργα μεγάλων καλλιτεχνών, αν του μάθεις μία νέα τεχνική, ένα άγνωστο υλικό, αν του δώσεις χώρο να εκφραστεί τότε μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά έργα τέχνης πιο ελεύθερα και ανάλαφρα από ένα «αληθινό καλλιτέχνη.

         Η Τέχνη μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού;

Γραμμές, σχήματα, χρώματα, σχέδια, παράξενα πλάσματα, ποιότητες υλικών, προκλήσεις είναι λίγα από τα στοιχεία που μπορούν να καλλιεργήσουν την ευαισθησία και την φαντασία των παιδιών. Να κάνουν ένα παιδί να ονειρευτεί, να ικανοποιήσουν την βασική του ανάγκη για αυτοέκφραση. Να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του μέσα από την μοναδικότητα του έργου του. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε τα παιδιά να παρατηρούν τι υπάρχει δίπλα τους, μέσα από την δημιουργία να βλέπουν τα πράγματα με μια άλλη μάτια, κάτι που αργότερα είναι πολύ σημαντικό σε όλη τη πορεία της ζωής τους. Η  τέχνη μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού ως ένα μέσο να εκφραστεί και να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.

Η τέχνη είναι παντού! Στο σπίτι μας, στο δρόμο, στη φύση, στο πολιτισμό, στα animation, στα βιβλία ακόμα και στη διαφήμιση φτάνει να μάθει το παιδί και ο άνθρωπος γενικότερα να την παρατηρεί, να δίνει στα πράγματα το χρόνο και το χώρο που τους αρμόζει. Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Παντού και πάντα. Ο ρόλος της κοινωνίας και όσων «μεγαλώσαμε» είναι να φροντίσουμε να μη χάσουν αυτό που χρειάζεται, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν καλλιτέχνες. Ας μην ξεριζώνουμε τη δημιουργικότητα και την αθωότητα των παιδιών. Γιατί εκείνα «βλέπουν» καλύτερα από τους μεγάλους..

«Όταν ήμουν νέος προσπαθούσα να ζωγραφίζω σαν μεγάλος τώρα που έγινα μεγάλος προσπαθώ να ζωγραφίσω σα παιδί..»
                                                                                                                                                                                         Pablo Picasso

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης