ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Γυαλί – της Κωνσταντίνας Τορίζη

visit-nisyros-Gyali-island

Το Γυαλί είναι ένα μικρό, ηφαιστειογενές νησί του νότιου Αιγαίου και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στην Νίσυρο και ανήκει στον Δήμο Νισύρου. Στο Γυαλί γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας (βόρειος λόφος) και περλίτη (νότιος λόφος). Επιπλέον, κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη οψιδιανού για την κατασκευή εργαλείων.

Οψιδιανός και Ελαφρόπετρα απ το Γυαλι

Οι ελάχιστοι κάτοικοι του είναι εργαζόμενοι στο λατομείο. Οι  ανάγκες στέγασης τους καλύπτονται από μικρά σπιτάκια που είναι εκεί μόνο για ώρα ανάγκης (βλ θαλασσοταραχή και αδυναμία πρόσβασης στη Νίσυρο), αλλά η βασική κατοικία όλων είναι στη Νίσυρο καθώς ένα μικρό σκάφος τους πηγαινοφέρνει καθημερινά.

Το λατομείο του Γυαλιού αποτελεί μια βασική πηγή εσόδων του νησιού μας. Η πλειοψηφία των οικογενειών που διαμένουν μόνιμα στην Νίσυρο έχει τουλάχιστον ένα συγγενή που να δραστηριοποιείται στο λατομείο και η μία γενιά μετά την άλλη εργάζεται εκεί.

 Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική Α.Ε. είναι η εταιρία που από την δεκαετία του 1950 έχει αναλάβει την εξόρυξη και επεξεργασία των κοιτασμάτων ελαφρόπετρας και περλίτη. Η ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται για οικοδομικά υλικά. Επίσης, από ελαφρόπετρα φτιάχνεται οδοντόκρεμα για τα δόντια και επιπρόσθετα χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια για να δημιουργεί υγρασία. Η ετήσια παραγωγή ελαφρόπετρας ανέρχεται σχεδόν στο 1.000.000 τόνους, γεγονός που καθιστά τη ΛΑΒΑ τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία ελαφρόπετρας στον κόσμο καθώς πραγματοποιούνται μεγάλες εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή. 

 Βέβαια,το νησάκι αυτό δεν είναι γνωστό μόνο για το λατομείο του, αλλά και για τη πλούσια φυσική ομορφιά των παραλιών του στη δυτική και ανατολική πλευρά του νησιού. Γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι υπάρχουν τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές κάθε Τετάρτη και Κυριακή για 3 με 4 ώρες ώστε οι επισκέπτες, αλλά και οι Νισύριοι, να χαρούν τις πανέμορφες αυτές παραλίες. 

IMG_20230611_143351~3

Το Γυαλί μας, λοιπόν, παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, είναι όχι μόνο πηγή εσόδων για τη Νίσυρο από τα αρχαία ακόμη χρόνια, αλλά κυρίως ένα μαγευτικό, μικρό διαμάντι που αξίζει ο καθένας να επισκεφτεί.