Το άγχος των μαθήτων

Γράφει η Τσιαρτσιάφη Θεοδώρα.

Καθημερινά ακούμε για ψυχολογικά προβλήματα μαθητών, για ψυχαναγκασμούς, καταθλίψεις έως και αυτοκτονίες λόγω του άγχους των μαθημάτων.
Ποια είναι η πραγματική αιτία του άγχους;

Οι περισσότεροι μαθητές είναι στρεσαρισμένοι λόγω της υπερβολικής προσπάθειας για να έχουν τους τέλειους βαθμούς. Μερικοί μπορεί να μην διαβάζουν για το σχολείο και να έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες . Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το βαρύ πρόγραμμα ενός μαθητή όπως επίσης και τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφηβεία καθώς τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό τους

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί γονείς, που θέλουν τα ‘τέλεια παιδιά’, λες και είναι τα παιδιά τους ρομπότ που απλά τους φορτώνεις τις επιθυμητές πληροφορίες που θέλεις να συγκρατήσουν στη μνήμη τους. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα και γι’ αυτό οι γονείς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πολλές φορές επιβαρύνει το άγχος των παιδιών.

Ένας ακόμη λόγος που δυσκολεύει την κατάσταση, είναι οι καθηγητές των σχολείων. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να έχουν ένα αυστηρό προφίλ απέναντι στα παιδιά με αποτέλεσμα κάθε φορά που θα τα βρουν αδιάβαστα, να δημιουργείται μια ένταση στη σχέση τους. Επιπρόσθετα, αρκετοί καθηγητές μπορεί να έχουν καλή συμπεριφορά, αλλά ο τρόπος διδασκαλίας τους να είναι αρκετά απαιτητικός, με αποτέλεσμα για πολλούς μαθητές, να γίνονται ανεπιθύμητοι. Κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να περνά ένα παιδί στο σπίτι του και συνεπώς δεν πρέπει να κρίνει τα παιδιά με αυστηρότητα.

Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να είναι πολλά:
1. Κρίση πανικού
2. Τρέμουλο
3. Ζαλάδα
4. Κόπωση
5. Δυσκολία συγκέντρωσης
6. Δυσκολίες στον ύπνο
7. Κοινωνική απομόνωση
8. Φοβίες
9. Προβλήματα πέψης, αλλαγές στην όρεξη
10. Πονοκέφαλοι
11. Πόνος στο στήθος και ταχυπαλμία
12. Τριχόπτωση
13. Ερεθισμοί του δέρματος

Ποια είναι η λύση;
Η μόνη λύση για να μην έχει κάποιος μαθητής άγχος, είναι η αποδοχή του ότι δεν είναι τέλειος. ΚΑΝΕΊΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΈΛΕΙΟΣ. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, τα προτερήματα και μειονεκτήματά του. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι πιο ελαστικοί και οι γονείς και οι καθηγητές, για να μπορούν τα παιδιά να ζουν τη ζωή τους κανονικά χωρίς ένα βάρος στην πλάτη τους, το ΆΓΧΟΣ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης