Κρόκος, ένα φυτό με πολλες φαρμακευτικές ιδιότητες

Συντάκτης άρθρου:Κωνσταντίνος Π. μαθητής του ΣΤ1

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά της Ελλάδας.Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Στη συνέχεια αφαιρούνται με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και αποξηραίνονται για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινα κρόκου, γι’ αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.
Ο κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.
Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναιη πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και και νευροεκφυλιστικών παθήσεων(άνοια, νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον)και ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψη).
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι ο κρόκος Κοζάνης: μειώνει την αρτηριακή πίεση, ανακουφίζει από το στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη, έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης