Πυρκαγιές – Αυστραλία

Οι δασικές ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στην Αυστραλία είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δυστυχώς όμως τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι πρωτοφανές σε κλίμακα και ένταση – και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 17 άτομα έχουν πεθάνει στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 1.200 κατοικίες, έχουν καεί 5,5 εκατομμύρια εκτάρια (55.000.000 στρέμματα) και έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άγρια και οικόσιτα ζώα.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

Οι δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν ενισχυθεί από μακράς διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και ισχυρούς ξηρούς ανέμους. Τους τελευταίους τρεις μήνες η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με ρεκόρ θερμοκρασιών. Στα μέσα Δεκεμβρίου, καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της χώρας όπου η μέση θερμοκρασία ήταν 41,9 βαθμούς Κελσίου. Οι παραπάνω θερμοκρασίες, συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που εξαπλώνουν τις πυρκαγιές και μεταφέρουν τον καπνό στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Καταγράφηκαν ταχύτητες ανέμου 60 μίλια την ώρα (10 Μποφόρ). Οι παραπάνω συνθήκες έρχονται σε συνέχεια της ξηρότερης άνοιξης της χώρας, όπως καταγράφηκε στα αρχεία της χώρας που υπάρχουν εδώ και 120 χρόνια. Ορισμένες περιοχές όπως η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ αντιμετωπίζουν ελλείψεις βροχοπτώσεων από τις αρχές του 2017, έτσι δέντρα, θάμνοι και λιβάδια έχουν μετατραπεί στην τέλεια καύσιμη ύλη.

Χρήστος

Σχολιάστε