Καντάς

Υλικά    

30 κομμάτια

Ζύμη

200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (ούτε παγωμένο ούτε νιανιά εγώ το έβγαλα 10′ πιο πριν)

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

1/2 γιαουρτάκι αγελάδος

1 κ.γ. σόδα +ξύδι

Γέμιση

1 κούπα αλεύρι

1 κούπα ζάχαρη

100 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη

1-2 βανίλιες

καρύδια αλεσμένα κατα προτίμηση (εγώ δεν βάζω)

Εκτέλεση      

40 Minutes

Σε μια ξύλινη ή μαρμάρινη επιφάνεια κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι το βούτυρο.

Κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και συνεχίζουμε να κόβουμε με το μαχαίρι.

Ανακατεύουμε τη σόδα με το ξύδι και προσθέτουμε τα γιαούρτια ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε πάνω στη ζύμη σε λακουβίτσα.

Συνεχίζουμε να κόβουμε με το μαχαίρι (στην ουσία αυτό είναι το ζύμωμα που κάνουμε όλο με μαχαίρι). Προσπαθούμε να ανακατέψουμε όλα τα υλικά όσο μπορούμε ομοιόμορφα, δεν χρειάζεται πολύ ώρα στο σύνολο περίπου 10′.

Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια σε μια μάζα μακρόστενη και κόβουμε 3 μέρη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, βανίλια και βούτυρο τρίβοντας με τα χέρια. Πρέπει να γίνει σαν σιμιγδάλι.

Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο, λεπτό αλλά όχι τόσο όσο να σκίζεται, ρίχνουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης.

Και τυλίγουμε σε ρολό

Αλείφουμε με 1 κρόκο+λίγο γάλα και κόβουμε με το εργαλείο για κουλουράκια. Κάνουμε τα ίδια με την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 165°C το πρώτο ταψί περίπου 40′ ή μέχρι να γίνουν χρυσαφί. Το δεύτερο ταψί θέλει λιγότερο, προσοχή να μη ξεραθούν.

Δαβίδ – Κώστας – Μανώλης

Σχολιάστε